Náhradní zdroj vody pro Stříbrnou funguje. Pomůže jí v dalším rozvoji

22. říjen 2021 08:35

Hlavní vodojem v obci Stříbrná pracuje už dva roky v novém režimu. Jeho záložním zdrojem je hlubinný vrt, který má pro obec zajistit dostatek pitné vody i v suchých letních měsících.

Obec Stříbrná měla ještě před dvěma roky velké problémy s dodávkami pitné vody. Ten se projevoval hlavně v suchých letních měsících. Potíže vyřešil až hlubinný vrt, který je teď pro horskou obec nejen záložním zdrojem vody, ale také šancí na další rozvoj.

Suchá léta pro obyvatele Stříbrné znamenala pravidelně pohromu. V obci docházela voda, se kterou lidé museli dramaticky šetřit. Pitnou vodu pak přivážela cisternami vodohospodářská společnost. Před dvěma roky nahradilo nákladné dovážení pitné vody dokončení hlubinného vrtu, který se stal pro obec důležitým záložním zdrojem.

Paradoxně v uplynulých dvou letech Stříbrná náhradní zdroj vody, díky deštivému letnímu počasí vůbec nepotřebovala. „Starostkou obce jsem tři roky. Akce s náhradním zdrojem už probíhala. V tuto chvíli máme dva roky za sebou vody dost, takže není potřeba ho zapínat,“ řekla nezávislá starostka Jana Kortusová.

Podle Miroslava Sýkory manažera výrobního útvaru Vodárny Sokolovsko, která záložní zdroj zajišťovala, to ale neznamená, že byla investice do hlubinného vrtu zbytečná. Záložní zdroj vody je podle něj pro obec důležitý i jinak: „Další výhodou je dostatečná kapacita zdroje pro rozvoj obce, případně pro napojování nové výstavby nebo stávajících domů.“

Podobný problém s pitnou vodou měla i další místa v regionu, například obec Nadlesí u Lokte.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio