Náhradní dodavatelé za Bohemia Energy kontaktovali první klienty. Ti se snaží přejít jinam

14. říjen 2021 15:35

Klienti končící skupiny Bohemia Energy hledají nové dodavatele energie a plynu. I přes to, že se jim ozývají dodavatelé poslední instance, kteří musí zajistit náhradní dodávky minimálně na půl roku, část lidí raději sama přechází k jiným dodavatelům.

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ve středu 13. října oznámila, že ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Společnost uvedla, že zákazníci se nemusí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance: hlavní dodavatel v daném regionu.

Náhradní dodavatelé plynu a elektřiny už tak kontaktovali první klienty. Energie můžou klientům dodávat ale pouze v následujícím půl roce. Po celé republice by měli dodavatelé poslední instance zajistit dodávky plynu a elektřiny pro zhruba 900 tisíc klientů Bohemia Energy.

Nevýhodné tarify?

„Poslední instance nám poslala email, že smlouva s Bohemia Energy je platná do 17. října letošního roku, pak že spadneme do jejich tarifů, které jsou hodně nevýhodné. Máme pouze tento týden na změnu, jinak to vyřeší za nás a přehodí nás do horších tarifů,“ říká paní Kristiana z Nejdku na Karlovarsku, které skupina Bohemia Energy dodávala plyn.

O tom, že její dodavatel končí, se dozvěděla z médií. „Byl to zmatek. Snažili jsme se rychle prolézt internetové stránky, abychom zjistili co nejvíce informací, co s tím máme dělat. Pak jsme samozřejmě zjistili, že Bohemia Energy už mají na webu rady. V té rychlosti to byl docela stres, protože máme plyn na kotel na vytápění a s přicházející zimou jsme se báli, že bychom nesehnali nového dodavatele,“ dodala.

Ještě v ten den, kdy paní Kristiana zjistila, že Bohemia Energy končí, uzavřela smlouvu s dodavatelem, od kterého už odebírá elektřinu. „Snažili jsme se co nejrychleji převést plyn k jinému dodavateli, protože v rámci těch 6 měsíců bychom spadli do dražších tarifů a s globálním zdražováním energií jsme to nechtěli riskovat,“ vysvětlila.

I když budou dodávky plynu a elektřiny zajištěné, není zatím jasné, kolik za ně lidé zaplatí

Mluvčí ČEZu Soňa Holingerová potvrdila, že v zákaznických centrech v Karlovarském kraji zaznamenali až třikrát více klientů, než je běžné, a to právě v souvislosti s ukončením dodávek od Bohemia Energy. Podle Romana Gazdika z ČEZu mají ale lidé raději vyčkat na kontaktování od dodavatele poslední instance.

„Co se týče ceníků, jsou nastaveny krátkou dobu, než se zákazníkovi podaří najít si nového dodavatele. Prakticky je možné hledat ho rovnou. Jen zákazníky upozorňujeme, aby si pořádně četli ty nabídky, protože jsme narazili na některé, které vypadaly jako podvod,“ uvedl Roman Gazdik. Smlouvu s novými dodavateli elektřiny nebo plynu musí bývalí klienti Bohemia Energy uzavřít do poloviny dubna příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio