Nadýchané těsto, švestky a mák s cukrem. Božská kombinace

„Švestková povidla, pečené kynuté těsto, to byla vůně domova. Zachovávám tradici a buchty se švestkami peču každoročně. Letos obzvlášť často neboť se urodily v hojné míře,“ říká Mirka Kuntzmannová. Na náplň používejte jen pravé malé české švestky. Pološvestky a blumy jsou příliš šťavnaté a to není to pravé.

Ingredience
  • 700 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g droždí
  • 50 g vlahého másla
  • 50 g vlahého sádla
  • 350 - 400 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • sůl
  • sádlo a máslo na pečení
  • Na náplň: 1 kg vypeckovaných švestek
  • 50 g mletého máku
  • 50 g krystalového cukru

Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek.

Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout.

Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme.

Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.

autor: iko