Nadýchané těsto, švestky a mák s cukrem. Božská kombinace

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Buchty se švestkami a mákem

„Švestková povidla, pečené kynuté těsto, to byla vůně domova. Zachovávám tradici a buchty se švestkami peču každoročně. Letos obzvlášť často neboť se urodily v hojné míře,“ říká Mirka Kuntzmannová. Na náplň používejte jen pravé malé české švestky. Pološvestky a blumy jsou příliš šťavnaté a to není to pravé.

Ingredience
  • 700 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g droždí
  • 50 g vlahého másla
  • 50 g vlahého sádla
  • 350 - 400 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • sůl
  • sádlo a máslo na pečení
  • Na náplň: 1 kg vypeckovaných švestek
  • 50 g mletého máku
  • 50 g krystalového cukru

Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek.

Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout.

Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme.

Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...