Nadace herečky Chantal Poullain zkrášlila dětské oddělení klatovské nemocnice

Pobyt v nemocnici asi není pro nikoho nic příjemného. Aby alespoň prostředí navodilo trochu příjemné pocity, pomáhá Nadace Archa Chantal. Díky nadaci herečky Chantal Poullen teď mají takové příjemné oddělení i v Klatovské nemocnici.

Dětské oddělení nemocnice teď připomíná šumavskou přírodu a místní středověké hrady. Nadace herečky Chantal Poullain totiž při zkrášlování dětských zdravotnických zařízení pokaždé navrhne unikátní a zpravidla s regionem spojené řešení a výzdobu. Pro nemocnici v Klatovech právě i kvůli blízkosti Šumavy vybrali téma Svět v lese.

Na oddělení menších dětí je teď místo jídelny herna s jídelním koutem. Nadace sem pořídila nábytek včetně hracího bazénku, židliček nebo dětského křesílka. A taky samozřejmě spousty hraček, jsou tady například dřevěné hrací prvky na stěnu, které rozvíjejí motoriku a tvořivost malých dětí. Na pokojích jsou nové barevné skříně, nový mobiliář je v části větších dětí, i v jejich herně jsou nové hry, ale i vybavení dílen, protože tato herna slouží dětem nejen k hraní nebo učení, ale školou povinní pacienti zde mají možnost tvořit s herní terapeutkou i vlastní výrobky či dekorace.

Útulný pokoj u šneka nebo u jezevce

Díky novému vybavení je oddělení pro děti příjemnější, ale i přehlednější, a to hlavně pro malé děti, které třeba ještě neumějí čísla. Místo na jedničce nebo na dvojce teď totiž leží třeba v pokoji u šneka, u zajíce nebo u jezevce. Samozřejmě větší děti už umějí číst a psát, ale i ony asi ocení, že jejich pokoje se jmenují po šumavských hradech a i obrázky hradů zdobí jejich pokoje.

Nadace Archa Chantal už v Klatovské nemocnici vloni vyzdobila čekárny dětských ambulancí, ty se proměnily v lesní mýtinu. Vybavení dětské oddělení bylo pokračování toho projektu. Celkem úpravy stály zhruba milion korun.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio