Nad pavilonem B ve Fakultní nemocnici Plzeň roste Obláček. Bude zde sídlit hematoonkologie

26. červen 2022 15:19, aktualizováno

Na pavilonu B FN Plzeň roste nástavba pro hematoonkologické oddělení. Český národní registr dárců dřeně za něj zaplatí mnoho milionů. Za návrhem stavby z ocele a skla s názvem Obláček je architektka Eva Jiřičná.

Od původního nápadu na stavbu nových prostorů pro pacienty uplynulo skoro 13 let. S plánem postavit na střeše Fakultní nemocnice v Plzni hematoonkologické oddělení přišel zakladatel registru a Nadace pro transplantaci kostní dřeně, primář Vladimír Koza. Ten se tehdy o svém nápadu svěřil architektce Evě Jiřičné. V roce 2012 ale zemřel. Poté proběhlo osmileté čekání na stavební povolení.

„Následoval rok a půl příprav, které vyvrcholily zahájením vlastní stavby v březnu tohoto roku,“ připomněl ředitel registru dárců dřeně Daniel Pagáč. Na střeše nemocnice se za provozu staví 400tunová ocelová konstrukce, jedna z částí Obláčku bude dokonce skleněná.

Staví se za plného provozu

Vše zatím běží podle plánu, nikoliv však bez komplikací. Sejmuta byla střešní konstrukce a jelikož vše probíhá za plného provozu nemocnice, naskytly se nějaké obtíže. Několikrát se dokonce stalo, že byly vytopeny provozy nemocnice.

Nyní sídlí hematoonkologické oddělení plzeňské Fakultní nemocnice v několika budovách a v mnoha patrech. Až bude Obláček hotový, bude celé oddělení na jednom místě. Už teď má primář oddělení jasno, co se bude dít v jednotlivých částech Obláčku.

Náklady byly původně odhadnuty na 200 až 250 milionů korun. Kvůli rostoucím cenám materiálu se ale určitě stavba prodraží.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio