Na Zimní olympiádě dětí a mládeže získali reprezentanti Plzeňského kraje osm medailí

24. leden 2020 07:20

Soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň se konala v Karlovarském kraji celkem čtyři dny. Nechyběla ani výprava z Plzeňského kraje.

IX. ročníku Zimní olympiády dětí a mládeže České republiky se zúčastnilo všech 14. krajů. Celkově bylo připraveno 33 disciplín, mezi nimiž byly hlavně zimní sporty, například akrobatické lyžování, lední hokej nebo rychlobruslení. Dalšími méně tradičními disciplínami byl šachový turnaj nebo soutěž ve hře na klávesové nástroje.

Celkem se zapojilo 1980 mladých sportovců, trenérů a vedoucích. Výprava z Plzeňského kraje čítala zhruba 100 sportovců, které doprovázelo asi 30 trenérů. Počet účastníků v letošním roce byl v podstatě stejný jako v předchozích letech.

Průběh olympiády byl podle koordinátora olympijské výpravy Plzeňského kraje Petra Mašindy organizačně dobře zajištěný. Největším problémem byl podle něj nedostatek sněhu. „Došlo k několika realizačním změnám. Zejména se to týkalo běžeckého lyžování, biatlonu a částečně se to dotklo i alpského lyžování. To se ale vyřešilo přesunutím na severní stranu Klínovce, kde jsou sjezdovky zasněžené,“ řekl Mašinda.

Největší zastoupení měl Plzeňský kraj v ledním hokeji, hned poté následovali lyžaři. Jak přiznal Petr Mašinda, ohledně výsledků neměli žádná přemrštěná očekávání, přesto ale s nějakými medailemi počítali.

Reprezentanti z Plzeňského kraje bojovali ve všech disciplínách

Reprezentanti Plzeňského kraje obsadili všechny sportovní disciplíny, které byly v programu olympiády, včetně šachového turnaje i hry na klávesy. I když se Plzeňský kraj umístil až na 12. místě ze všech krajů v České republice, tak přece jen medailové radosti byly. Zlatou medaili z karate získal Kryštof Ruža, hned dvakrát na zlato dosáhla Vanessa Volopichová ve snowboardingu. Zlatou medaili má také Nicole Zemanová z alpského lyžování. V lyžařském orientačním běhu získal dvě zlaté medaile Antonín Svoboda. A po dlouhé době byl úspěch i v krasobruslení, kde si David Kasl vybojoval bronzovou medaili v soutěži mladších chlapců. A nechybí ani stříbrná medaile, tu si odnesla Karolína Šperlová za 2. místo ve snowboardingu. Celkově tedy výprava Plzeňského kraje získala šest zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Sportoviště byla rozmístěna po celém Karlovarském kraji, přímo v Karlových Varech v olympijském domě probíhala soutěž šachistů a také hráčů na elektrické klávesové nástroje. Skiareál Klínovec se stal samozřejmě centrem lyžařů a snowboardistů. Další sporty jako krasobruslení nebo rychlobruslení se konaly na zimních stadionech v Ostrově a v Sokolově.

Letošním vítězem Zimní olympiády dětí a mládeže se stal Liberecký kraj. V celkovém hodnocení skončil na druhém místě Královéhradecký kraj a na třetím Jihomoravský kraj.

autoři: Karolína Sedláková , jik
Spustit audio