Na západě Čech roste zájem o rybaření. Zájemci stojí fronty na povolenky

25. leden 2021 07:35

Na západě Čech se zvyšuje zájem o rybaření. S prutem do přírody se vydávají čím dál častěji dospělí i děti. I kvůli tomu se na rybářské povolenky stojí fronty.

V době koronaviru máme omezenou kulturu, a tak hodně lidí míří do přírody. Zřejmě i kvůli tomu se čím dál víc lidí na západě Čech věnuje rybaření jako bezpečnému koníčku. U rybářů teď stoupá zájem o celosvazové povolenky na mimopstruhové revíry. Kapra nebo bílou rybu můžou chytat celoročně, proto vyráží pro povolenky už v lednu.

Zájem o povolenky se vloni zvedl hodně, prodali jsme oproti předchozímu roku o tisíc povolenek více, za loňský rok jsme tedy prodali celkem 23 494 ročních povolenek pro dospělé,“ vypočítal jednatel Západočeského územního svazu ČRS Martin Bílý. „Největší radost mám z dětí, kterých přibývá, u nás mají vždy první povolenku zdarma,“ dodal.

Například před budovou rybářského svazu v Plzni na Doubravce stojí zájemci ve frontách. „Já rybařím od deseti let, to je už 50 let, v době koronaviru chodím častěji, máme tam klid a kapr nás snad koronou nenakazí,“ uvedl jeden z rybářů. Podle jednatele rybářské místní organizace Plzeň 1 Jiřího Čermáka jsou tu letos větší fronty než obvykle. „Je to tím, že lidé nesmí čekat v hale a přichází po jednom, všichni chtějí mít rychle povolenku, možná se bojí, že to vláda zakáže,“ myslí si.

Denně zde podle Čermáka odbaví asi 250 lidí, svaz má v současné době 6,5 tisíce členů. „Rybářský sport jeden z nejlacinějších, už na podzim rybařilo více lidí, protože nechodili do práce,“ zhodnotil.

Více v reportáži:

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio