Na zámku ve Štědré objevili památkáři před lety v bývalém skladu brambor původní zámeckou kapli

2. březen 2022
Poklady minulosti

Zámek Štědrá najdete ve stejnojmenné obci v Karlovarském kraji mezi Toužimí a Žluticemi. Jako venkovskou rezidenci si zámek v 18. století nechal postavit šlechtický rod Kokořovců z Kokořova.

Po druhé světové válce se pak zámek proměnil na zemědělský podnik, sídlila v něm škola a později i národní výbor. Chátrající, téměř zničenou památku před deseti lety odkoupila obec Štědrá a zámek postupně rekonstruuje.

Během oprav památkáři zjistili, že v bývalém skladu brambor a jídelně se původně nacházela místnost. Šlo o zámeckou kapli. Ta byla objevená v roce 2015. Komu byla kaple zasvěcená, se nepodařilo dohledat. O zámku se dochovalo minimum informací. 

V kapli objevili památkáři desetimetrovou nástěnnou barokní malbu, na které je možné zahlédnout torzo hořícího zámku, proto se usuzuje, že by kaple mohla být původně zasvěcená svatému Floriánovi, patronovi hasičů.

V současné době je zámek Štědrá přístupný příležitostně v rámci různých kulturních akcí. Po dohodě s obecním úřadem je možné si zámek prohlédnout v rámci individuální prohlídky. Bez omezení lze navštívit zámecký park.

Spustit audio