Na zámku v Telči se natáčela nejedna česká pohádka. K nejslavnějším patří Pyšná princezna

17. červenec 2018
Česko – země neznámá

Máte rádi filmové pohádky? Pyšné princezně je už neuvěřitelných 66 let, a stále se k ní rádi vracíme. Každý se dokonce může zajet podívat na místo, kde ji filmaři natáčeli.

Máte rádi filmové pohádky? Například Pyšné princezně je už neuvěřitelných 66 let, a stále se k ní rádi vracíme. Každý se dokonce může zajet podívat na místo, kde filmaři slavnou pohádku natáčeli. A nejen ji. Zámek v Telči na Vysočině se objevil i v dalších známých pohádkách a filmech.

Město Telč je se svým renesančním náměstím a především zámkem pro filmaře velice atraktivním místem. Stačí, když si člověk stoupne doprostřed zámecké zahrady, a hned si může představit, že tam hodovali dvořané v pohádce Z pekla štěstí. A za keřem se schovávala Markýtka s ukradeným pečeným stehýnkem.

A jen kousek od onoho keře stál na začátku padesátých let minulého století ve své zámecké zahradě král Miroslav z Pyšné princezny a na velkém nádvoří zase hlásal král z balkónu, že se narodila princezna Růženka. To bylo zase v pohádce Jak se budí princezny. Dodnes tu průvodci na tato místa upozorňují.

Tudy šla Markýtka za drakem,“ ukazuje pak kastelán telčského zámku Bohumil Norek na vrata, která vedou do sklepení z Malého nádvoří. Nutno ovšem dodat, že samotné podzemí s drakem natáčeli filmaři někde úplně jinde.

Přízemí gotické části zámku využili filmoví architekti v pohádce Jak se budí princezny. Dnes by člověk nepoznal, že ve studené malé místnosti spali filmoví král s královnou, a že v rohu klenuté haly seděl František Filipovský s rukou zalitou voskem.

Snad ve všech pohádkách, které Telčí prošly, se objevily krásné sály s kazetovými stropy. Hodovní síň, Divadelní i Zlatý sál zažily nejednu filmovou hostinu, královskou audienci nebo korunovaci.

Velmi často se prý stává, že návštěvník, který si interiéry telčského zámku projde, si hned potom doma pouští zmíněné pohádky a hledá známá místa. Třeba Velké arkády, po kterých běžela pyšná princezna a volala na zahradníka, že jí přes noc květina neuvadla. I když samotní herci o desítky let zestárli, anebo s námi už nejsou, místa, kde se záběry točily, se nezměnily.

https://www.zamek-telc.eu/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři