Na základní škole Dukelská v Kraslicích zahájili školní rok kvůli rekonstrukci o týden později

10. září 2019 15:30

Žáci základní školy Dukelská v Kraslicích zahájili školní rok s týdenním zpožděním a v částečně zrekonstruované budově. Stavební firma tu totiž dokončila první fázi velkého projektu. Škole chyběly třídy, kabinety a odborné učebny.

První fáze rekonstrukce se týkala přístavby. Ta byla delší dobu v nevyhovujícím stavu. V budově byly totiž jen šatny a dvě třídy. Kompletní úpravou starého podkroví ale vznikly další učebny. Přibyly dvě vyučovací místnosti, zázemí pro učitele. Došlo k zajištění nového požárního systému a přibyl systém rekuperace, který zajišťuje údržbu tepla v budově.

Došlo také k propojení školních objektů, které byly dřív oddělené. Průchozí byla jen chodba v přízemí. Podle ředitele školy Josefa Vlčka teď najde využití i výtah, který by mohl v budoucnu sloužit osobám s tělesným omezením.

Další části projektu čekají na realizaci

Vzniknout by měly další nové prostory. „Vzniknout by měly nové dílny, mělo by tam být dalších osm učeben plus kabinety. Přestěhovat by se do nich měly děti, které jsou v současné době v malých a nevyhovujících učebnách. Z těch by měly být odborné učebny," uvedl starosta města Roman Kotilínek.

Náklady na první část rekonstrukce vyšly na 26,5 milionu korun bez DPH. Město ji zaplatilo ze svého rozpočtu. Na další části se ale podle starosty bude snažit získat i další finanční prostředky.

Kdy se začne s druhou fází, se zatím neví. Vše bude záviset na tom, zda město získá finance z některého z dotačních titulů. Celý projekt rekonstrukce školy totiž vychází na 100 milionů korun. 

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio