Na začátku týdne zasáhne Česko silný vítr. V pondělí může být až 17 stupňů

Meteorologové vydali varování před silným větrem. Ten má zasáhnout celé území republiky s výjimkou Zlínského kraje. V nárazech může mít rychlost až 90 kilometrů v hodině.

Silný vítr bude souviset se studenou frontou, která přejde přes Česko od západu. Od pondělního dopoledne až do úterního odpoledne budou místy nárazy větru o rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině. Na západě Čech mohou mít v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině. V úterý odpoledne bude vítr slábnout. Vyplývá z to z nedělního varování Českého hydrometeorologického ústavu.

Varování platí od pondělních deseti hodin do úterních čtrnácti hodin pro kraje Liberecký, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Jihočeský, Středočeský a pro Prahu. Pro Královéhradecký a Pardubický kraj spolu s Vysočinou, Olomouckým a Moravskoslezským krajem platí výstraha od pondělních čtrnácti do úterních deseti hodin.

V týdnu pak bude střídavé jarní počasí. „Budeme mít dva velmi teplé dny, v pondělí a ve čtvrtek. Mezitím se vždycky stihne ochladit, takže naopak úterek bude chladný, s tím že na horách by mohlo i sněžit. Potom ve středu se začne oteplovat, čtvrtek zase teplý s teplotami kolem patnácti stupňů. Potom v pátek a v sobotu o něco chladněji. Bude to taková houpačka,“ uvedl meteorolog Radek Tomšů. V pondělí může být až sedmnáct stupňů, v úterý pak do deseti stupňů Celsia.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související