Na výstavišti Černá louka v Ostravě se potěšíte americkými veterány

8. červenec 2014
Česko – země neznámá

Obdivuhodný design, po čertech silný motor a hodně dávný rok výroby. To vše mají společné automobiloví veteráni, kteří právě parkují na ostravském výstavišti Černá louka. Vidět tady můžete to, co znáte jen ze slavných starých filmů – od Chevroletů a Lincolnů, přes Fordy, Chryslery, až po Cadillac ve stylu Al Capone.

Právě tato auta už léta obdivuje, sbírá a s láskou opečovává Ivo Kunetek z Klimkovic nedaleko Ostravy. Právě tady se po okolí ve stylových amerických starožitnostech také rád projíždí: „Je to krásný pocit! Jsou to vozy, které dosahují délky skoro šest metrů, pod kapotou většinou osmiválcové motory, automatické převodovky, klimatizace. To znamená veškeré pohodlí, které si člověk může přát, takže jízda v tom autě je úžasná a obdivuhodná!“

Ivo Kunetek sbírá americké veterány už čtvrt století. K prvnímu Chevroletu přibyly časem desítky dalších aut, které si i sám dokáže opravit, přestože sám je spíše ctitelem aut, která jsou sice trochu oprýskaná, ale mají tu správnou patinu a hlavně duši po prvním majiteli.

Cadillac z roku 1934 - perla výstavy

Kromě více než padesátky starých automobilových krasavců jsou na výstavě American Cars k vidění také historické motocykly a tři legendární vozy automobilky Tatra. Naleštěnou sbírku veteránů si na ostravské Černé louce nenechte ujít do konce prázdnin.

autor: čan
Spustit audio