Na vysoké ceny energií a pohonných hmot reagují i velké firmy, včetně Mattoni

17. březen 2022 09:00

Růst cen za energie ovlivňuje hospodaření domácností i velkých firem. Zejména s ohledem na to, že v posledních týdnech výrazně rostou ceny paliv. Na současnou situaci musela reagovat také stáčírna minerálních vod v Kyselce.

Nárůst cen za energie a pohonné hmoty. I těmito způsoby se v Česku projevuje inflace a válečný konflikt na Ukrajině. Náklady postupně rostou i společnosti Mattoni 1873. Firma zatím ale řeší zejména nárůst cen za energie. Dopravu minerálních vod zajišťuje po železnici, anebo nákladními auty soukromých firem.

Provoz stáčírny je z velké části postavený na automatických linkách. Jejich části jsou závislé na elektřině i dodávkách tepla. „Vodu čerpáme čerpadly, která běží kontinuálně. Je také třeba vyfukovat preformy, hřát sirupy, takže energeticky jde o náročnou výrobu,“ popisuje produkci stáčírny předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.

I v Kyselce proto už na přelomu roku kvůli zdražování energií zvyšovali ceny svých produktů. S reakcí na současnou ropnou krizi nicméně firma zatím vyčkává.

„My se snažíme co nejméně promítat zvyšující se náklady do cen spotřebitelům. Dlouhodobě jsme s cenami nehýbali, až letos v lednu jsme téměř jako prakticky všichni na trhu byli nuceni cenu částečně navýšit. Tak doufáme, že bude dlouho trvat, než něco takového uděláme znovu,“ říká mluvčí Mattoni 1873 Andrea Brožová.

Společnost vyčkává zejména proto, že odvoz výrobků pro ni dlouhodobě zajišťují nasmlouvaní dopravci. Část produktů nicméně stáčírna už téměř 10 let převáží i po železnici. Možný významnější přesun dopravy na koleje ovšem zástupci firmy na začátku sezony nechtějí komentovat.

„Z Kyselky dopravujeme část výrobků po železnici a část jezdí kamiony. Snažíme se ale dlouhodobě železniční dopravu navyšovat,“ potvrzuje Brožová. Po kolejích už společnost přepravila více než půl milionu palet výrobků.

Jeden z trhů se teď ale pro firmu dočasně uzavřel. „Do Ruska jsme dováželi. Tuto část byznysu jsme okamžitě zastavili. Dokonce poslední dodávku teď rozdáváme na humanitární účely,“ dodává mluvčí firmy Andrea Brožová.

Spustit audio