Na Vlčí hoře u Černošína by mohla být vyhlídková věž

V Černošíně na Tachovsku původně chtěli mít rozhlednu. Návrh ovšem neprošel, zastupitelé výstavbu neodsouhlasili. Nyní se zdá, že i když rozhledna nebude, mohla by o pár stovek metrů níže být vyhlídka aspoň z hradní věže Volfštejna.

Návrh připravil Spolek pro záchranu hradu Volfštejna. I když je zatím vše v jednání, možná se jednou do věže turisté vydají. „Nejdřív se začal opravovat plášť věže a s tím přišel nápad věž zpřístupnit,“ řekl předseda spolku Václav Menčík. Proběhla jednání s památkovým ústavem v Plzni a městským úřadem v Černošíně, z čehož vznikly dva návrhy.

Věž je vysoká 22 metrů a má průměr dole 3 metry, nahoře 1,20 m. K tomuto rozdílu došlo postupným ubýváním zdiva na její vnější straně

„Jeden je rekonstrukce původního stavu. To by vznikly příkré schody, takové položebříky. Druhý návrh je točité pozinkované schodiště,“ popsal Václav Menčík.

Věž je vysoká 22 metrů a má průměr dole 3 metry, nahoře 1,20 m. K tomuto rozdílu došlo postupným ubýváním zdiva na její vnější straně.

Volfštejn je zřícenina hradu, nacházející se asi 2 km jihozápadně od Černošína v okrese Tachov. Od roku 1964 je kulturní památkou. Hrad obíhal parkán s bránou a padacím mostem. Na jižní straně stával dvoupatrový palác, na nádvoří byly dvě menší budovy. Věž byla vybudována na severozápadní straně na nejvyšším místě 2 m od hradební zdi. Hrad je přístupný po žluté turistické trase z Černošína do Třebele.

„Nejdůležitější věcí jsou peníze. Pro tento projekt budeme muset získat dotaci. Neodvažuji si vůbec říci, kdy to bude hotové, zvlášť když ten letošní rok nezačal vůbec dobře,“ dodal Václav Menčík, předseda Spolku pro záchranu hradu Volfštejna.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio