Na utajované zločiny komunistického režimu upozorňuje nová putovní výstava ve Kdyni na Domažlicku

Simulovaná státní hranice sloužila v 50 letech minulého století jako léčka pro lidi, kteří neschvalovali komunistický režim a chtěli opustit republiku a odejít na západ.

Výstavu s názvem „Falešné hranice - akce Kámen“ připravilo ji Městské kulturní středisko a Společnost pro výzkum zločinů komunismu. Na 17 panelech jsou fotografie, dokumenty a taky příběhy pamětníků.

„Výstava je celkovým přehledem mého výzkumu na téma falešných hranic neboli akce Kámen, tedy metody státní bezpečnosti, která vytvářela falešné hranice a za nimi zatýkala předem vytipované osoby. Ty byly převedeny přes falešnou hranici, následně zadrženy a odvezeny na falešnou německou celnici ve Všerubech, kde byly vyslýchány. Tady byla tato metoda odzkoušena, a protože státní bezpečnost pochopila, že to je velmi účinná zbraň, začala se šířit i v jiných místech. Například v Aši, Chebu, na Tachovsku či Mariánskolázeňsku. Bylo jich mnoho, ale ne všechna se podařilo odhalit,“ uvedla kurátorka výstavy Falešná hranice ve Kdyni Václava Jandečková.

Archivy vydaly smutné lidské osudy

Hlavním zdrojem při pátrání po falešných hranicích byly archivy StB, soukromé archivy, práce v terénu a také vzpomínky pamětníků a pozůstalých rodinných příslušníků.

Na jednom z panelů je nápis „Ženy v rukou zločinců. Svatý Kříž u Chebu 22. 6. 1950“. Vypráví příběh dvou žen- matky a dcery, které staly oběťmi totalitního režimu. „Na fotografiích je moje babička ve věku 40 let. Mladá žena plná energie, iniciativy a její dcera, moje maminka, 19 leté děvče. Brzy po únorovém převratu se dostaly do hledáčku Státní tajné bezpečnosti, protože babička byla členkou Národně socialistické strany, jejímž členem byla též Milada Horáková. Státní bezpečnost vymyslela takzvanou akci Kámen, kde se snažila lidi pod dojmem, že překročili státní hranici, vyzpovídat jakoby už v domnělé americké zóně, a vyzvědět další podrobnosti o osobách, které nejsou nakloněni komunistickému režimu,“ popsal syn a vnuk obětí akce StB Falešná hranice Zdeněk Klíma.

Obě ženy skončily ve vězení a podstoupily kruté mučení

„Maminka mi vyprávěla, že byly na samotce v kopce. Několikrát byla zmlácena, každé ráno je budily splašky a bylo jim vyhrožováno, že pochcípají jako krysy. Tohle trvalo, než došlo k soudu, rok a půl. Ovšem moje babička po dobrém roce věznění zemřela ve věku 41 let. Maminka byla odsouzena na sedm let. Tyto události zasáhly naši rodinu velmi hluboce. Moje maminka se bohužel nedočkala sametové revoluce. Letos na jaře byla ale babička i maminka oceněny jako účastnice třetího odboje, což je takové zadostiučinění, že se celý případ rozkryl, a pro mě je to takové narovnání, trochu jako by mi ten kámen spadl ze srdce,“ doplnil Zdeněk Klíma.

Výstava nazvaná „Falešné hranice“ potrvá v budově městského kulturního střediska ve Kdyni na Domažlicku do konce letošního roku. Poté budovat po dalších místech Česka.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio