Na svazích krušnohorského Klínovce pokračuje montáž nové lanovky

14. říjen 2019 09:00

Blátivý terén, těžká technika, zima a vlhko – tak vypadá v současné době Dámská sjezdová trať na svazích krušnohorského Klínovce. Přesně v místech, kde začíná závěrečná etapa výstavby nové lanovky.

Na centrálním parkovišti pod krušnohorským Klínovcem stojí rozměrné části nosných konstrukcí nové lanovky. Všechny díly se postupně přestěhují na blízkou Dámskou sjezdovou trať, kde je montážní čety postupně sestaví a uvedou do provozu. Kvůli složitému terénu těžký náklad přesouval v neděli 13. října také speciální vrtulník.

Nová lanovka se stane do konce listopadu součástí ski-areálu, který patří mezi největší v České republice. „Nová lanovka bude, oproti bývalé třímístné, čtyřmístná. Velkou výhodou budou vyhřívané sedačky. Doba jízdy na lanovce bude navíc zhruba o polovinu kratší,“ řekla mluvčí ski-areálu Hana Hofmanová.

Investici přesahující 100 milionů korun zajišťuje správa ski-areálu. Kromě rozšíření sjezdovky a stavby nové lanovky vznikají na Klínovci průběžně další nádrže na vodu, které slouží k výrobě technického sněhu: „Máme nejvíce zadržené vody z lyžařských areálů. Ze sedmdesáti procent využíváme právě vodu z nádrží pro zasněžování, a když je ta možnost, tak kapacitu nádrží zvětšujeme,“ dodala Hana Hofmanová.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio