Na šumavské Paště musí turisté novou stezkou. Ta původní byla uzavřena z bezpečnostních důvodů

4. červenec 2022 18:57, aktualizováno

Velký počet nebezpečných souší uzavřel část trasy na šumavské Paště. Turisté neprojdou prudkým svahem za paštěckým mostem přes řeku Otavu. K dispozici ale mají náhradní trasu.

Mnoho nebezpečných souší uzavřelo část trasy na šumavské Paště

Důvodem uzavření části zeleně značené trasy na šumavské Paště bylo velké množství suchých a nebezpečných stromů podél trasy. Jen na zhruba kilometru a půl jich správci parku napočítali přes 700.

Na většině míst, kde je riziko, že by souše mohly spadnout na turistickou trasu, se správci parku snaží tyto stromy pokácet. Ne vždy je to ale možné. Tam, kde by pokácení stromů znamenalo radikální zásah do přírodního procesu, se zvažuje, zda cestu neuzavřít. Na Paště bylo nebezpečí opravdu extrémní, a proto vznikla dočasně nová trasa.

Počká se, až stromy samy popadají

Pokud by se suché stromy na Paštích pokácely, vznikla by holina o rozloze 3 až 5 hektarů. Jednalo by se o velkou změnu pro mikroklima. „Jsme v přírodní zóně národního parku. Poškodili bychom zdejší javory a buky,“ vysvětlil náměstek ředitele NP Šumava Jan Kozel. Kdyby se vzrostlé smrky pokácely, spadly by na dvě cesty. „Nebudeme stromy odstraňovat, počkáme až popadají. Potom se cesta prořeže a bude zase zpřístupněna,“ doplnil. Mělo by to být během několika let.

Okolo turistických tras, cyklostezek a veřejných komunikací se nebezpečné stromy kontrolují, vyhledávají a odstraňují. Pro letošní rok se plánuje odstranit 4,5 tisíce nebezpečných stromů.

Nově se dá k Paštím dostat z Rejštejna kolem Klášterského Mlýna. Paště jsou také přístupné z Dobré Vody, přes Malý Babylon a Stodůlky. Turistická trasa je nově vyznačená a lze ji najít třeba na Mapy.cz.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio