Na řadě míst v Plzni voda zalila louky, cesty a cyklostezky. Nevstupujte do těchto lokalit

14. květen 2021 12:00, aktualizováno

Hladiny řek na jihozápadě Čech mohou být po vydatných deštích zvýšené až do sobotního poledne. Řeka Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku může krátkodobě vystoupat i na třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z dnes vydaného varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Radbuza v Doudlevcích

Varování před zvýšenou hladinou řek v důsledku vydatného deště se týká východní poloviny Plzeňského kraje. Také tam by hladiny toků měly kulminovat na prvním, ojediněle druhém stupni. Krátkodobé dosažení třetího stupně povodňové aktivity meteorologové očekávají pouze na Úslavě v obci Prádlo na jižním Plzeňsku.

Meteorologové varují před tím, aby lidé nevstupovali do koryta rozvodněných řek a nepokoušeli se je splouvat. Riziko představuje i snížená stabilita stromů v podmáčené půdě.

Vysoká hladina plzeňských řek na řadě míst zalila louky, pěší cesty i cyklostezky. Město proto žádá občany, aby v zájmu vlastního bezpečí nevstupovali do těchto lokalit. Druhý povodňový stupeň byl vyhlášen na Úslavě a první povodňový stupeň na Radbuze.

Radbuza v Doudlevcích

„Úslava se rozlila v Koterově, Božkově, Lobzích a v okolí kostela sv. Jiří na Doubravce, problematickým místem je i Hradiště a okolí, zaplavená je i cyklostezka do Starého PlzenceŘeka Radbuza zaplavila náplavku, nutné je dát si pozor i v Doudlevcích ve směru k jezu, uvedla Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně.

Kvůli velké vodě je uzavřena lávka v Koterově, která slouží jako nájezd na novou stezku do Starého Plzence a také lávka pod Kolešovkou mezi Koterovem a Božkovem. Neprůjezdný je rovněž podjezd na stezce pro pěší a cyklisty pod mostem přes Úslavu v Lobzích(viz mapa).

„Úklid nyní zatopené náplavky proběhne v rámci pravidelné údržby, která zahrnuje jednou měsíčně očištění celé náplavky a jejích prvků vodou. Před několika dny byly revitalizovány trávníky při řece a tak naše zahradníky mrzí, že jim tuto práci voda odnese,“ dodala mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková.

Očekává se, že během víkendu se situace vrátí do normálu.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio