Na potítka od tohoto týdne usedají maturanti, ústní část zkoušek začala

17. květen 2022 10:21, aktualizováno

Na středních školách začala v pondělí ústní část maturitních zkoušek. Maturity potrvají až do 10. června. Konkrétní termíny určují ředitelé jednotlivých škol.

Losují otázky a na takzvaném potítku bojují se stresem a znalostmi. Ústní maturitní zkoušky začaly včera i studentům oktáv víceletého Církevního gymnázia v Plzni. Studentka Viktorie Michaela Lisáková si z biologie vylosovala savce. „Mohlo to být horší,“ uznala. „Většinou jsou maturanti 15 minut na potítku, zkoušení trvá také čtvrt hodiny,“ popsal průběh zkoušek třídní učitel Vladislav Janouškovec. „Věřím, že studenti zvládnou zkoušku dobře, že všichni dali do přípravy maximum, takže se na nich covidová odstávka neprojeví,“ doufal.

Kdo má certifikát z cizího jazyka, nemusí z něj skládat maturitu

Maturovat se na Církevním gymnáziu bude až do čtvrtečního odpoledne, pak čeká studenty slavnostní zakončení v katedrále sv. Bartoloměje. „V té přírodovědné třídě, kde učím já, dominuje biologie, chemie, povinná je maturita z českého, někteří dělají zkoušku z cizího jazyka, ale není jich tolik, protože se uznávají certifikáty,“ vysvětlil třídní učitel.

Ředitelé škol už také rozeslali maturantům výsledky didaktických testů ze začátku května. Didaktické maturitní testy podle ředitele Církevního gymnázia Daniela Petříčka dopadly dobře. „Všichni uspěli, mám z toho radost, nikdo nebude muset vykonat tento test v náhradním termínu,“ shrnul. „Matematika u nás není strašákem, letos si ji vybralo dvacet z osmapadesáti maturantů, což je hezké číslo. Těžší variantu zkoušky z matematiky zvolilo deset studentů a všichni uspěli,“ dodal.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio