Na ostrovské Staré radnici mají dámské šaty z doby, kdy krejčím říkali „Mistře“

29. květen 2020 14:00

Sbírku dochovaných dámských šatů, spodního prádla a doplňků z období let 1900 - 1950 můžete vidět na stejnojmenné výstavě v prostorách Staré radnice v Ostrově. Exponáty zapůjčila Hana Vignerová z Mnichova Hradiště.

Návštěvníci si mohou prohlédnout také svatební šaty a dozví se některé zajímavosti ze života krejčích v první republice. Nechybí ani společenské kostýmy, deštníky, klobouky a dobové kabelky.

Majitelka kostýmů má svůj koníček spojený s někdejším povoláním a také s jedním příbuzným. „Začínala jsem na zámku v Mnichově Hradišti, takže mám kostýmy spojené s depozitáři a starými obrazy. A také s věcmi z dílny mého dědy, který byl krejčím," poznamenává Hana Vignerová.

Výstava Móda z doby na Staré radnici v Ostrově

Postupem času shromáždila zajímavou kolekci, některé kostýmy získala od známých a příbuzných. Například vlněné černé společenské šaty z třicátých let minulého století.

„Darovala mi je moje bývalá profesorka češtiny. Zdědila je po babičce. Byly přešívané, do rukávů jsou vsazené výšivky z 19. století," pochlubila se vkusným darem autorka výstavy.

K unikátům patří například šaty z roku 1922

„Jsou to svatební šaty statkářské dcery, takzvané charlestonky. Vyrobili je ze žoržetu, krásně je zdobí drobné kytičky, volánky a uprostřed typickou korálkovou výšivkou," popisuje Hana Vignerová.

Výstava nazvaná Móda z doby, kdy krejčímu říkali mistr, bude lákat na Starou radnici v Ostrově do 5. července.      

autoři: Josef Šorfa , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio