Na očkování proti covid-19 se nově můžou registrovat lidé starší 45 let

11. květen 2021 10:20

Na očkování proti covid-19 se od úterý mohou nově registrovat v rámci centrálního rezervačního systému občané starší 45 let.  V této věkové skupině žije v Česku více než 839 tisíc lidí. 

Připojí se tak ke skupinám obyvatel 80+, 70+, 65+, 60+, 55+, 50+, k zdravotníkům, pedagogům, chronicky nemocným pacientům, pracovníkům kritické infrastruktury, sociálních služeb a lidem pečujícím o blízkou osobu.

Registrace v centrálním rezervačním systému je pro zájemce o očkování starší 45 let opět přístupná na portálu ministerstva zdravotnictví. Prostřednictvím systému jim bude rezervován termín a místo provedení očkování.

K registraci na očkování musí zájemce zadat na webu nejdříve číslo mobilního telefonu, na který přijde ověřovací SMS zpráva. Po zadání kódu z ní je umožněná registrace, vyplňují se údaje jako jméno nebo číslo pojištěnce, které u českých občanů odpovídá rodnému číslu.

Je potřeba také vybrat, ve kterém očkovacím místě se chce nechat člověk očkovat. Až bude v místě volný termín na očkování, přijde na stejný mobilní telefon další SMS zpráva s kódem. Jeho zadání na webu umožní rezervaci konkrétního času vakcinace.

Karlovarský kraj pomáhá lidem s registrací i dopravou k očkování

Karlovarský kraj pomáhá v registraci na očkování lidem, kteří ne vždy mají přístup k internetu a potřebnou uživatelskou zkušenost. I nadále proto nabízí bezplatnou asistenční linku pro telefonickou pomoc s touto registrací. Asistenční linka má telefonní číslo 800 600 444. V provozu je od pondělí do neděle (včetně svátků), a to od 9 do 15 hodin. Volat je ale také možné státní linku 1221.

Imobilní lidé můžou v Karlovarském kraji nově využívat převozovou sanitu pro cestu na očkování. To platí pro zájemce, kteří nechtějí čekat na podání vakcíny u svého prakitckého lékaře a objednají se do většího očkovacího centra. Pro využití sanity musí mít imobilní lidé zarezervovaný termín očkování. 

Pokud se čas objednání sanity nebude shodovat s časem objednání k očkování, budou zdravotníci akceptovat čas příjezdu sanitky a zájemce naočkují.

autor: nkr | zdroje: Krajský úřad Karlovarského kraje , ČTK
Spustit audio