Na místě bývalého policejního ředitelství v Karlových Varech vznikne pravděpodobně nové sanatorium

27. listopad 2020 11:55

Areál bývalého policejního ředitelství v Karlových Varech bourají demoliční čety. Práce objednal majitel, který chce soustavu starých budov nahradit novou výstavbou.

Demolice bývalého policejního komisařství v Karlových Varech postupuje velmi rychle. Objekt zmizí možná ještě do konce letošního roku. V současné době je zdemolována přibližně čtvrtina někdejšího sídla německé, později československé a české policie. Je to nezvyklý obraz, který láká dokumentaristy a fotografy. Určitě stojí za pohled. 

Areál město prodalo před čtyřmi roky, po celý následný čas budovy chátraly. Současný zahraniční vlastník prý areál bourá hlavně proto, že byl kdysi postavený z postupně degradujícího betonu a konstrukce takzvaného gestapa je prý velice nebezpečná. Vlastník chce funkcionalistickou stavbu nahradit novým sanatoriem.

Kdy se ale na uvolněné parcele začne znovu stavět, se redakci Českého rozhlasu Karlovy Vary zjistit nepodařilo. Zastihnout současné vlastníky objektu je velmi obtížné.

Svědek děsivých událostí

Budova byla postavená těsně před druhou světovou válkou. Nejdříve prostory osídlila říšská policie. Později jednotky sboru národní bezpečnosti a veřejné bezpečnosti. Mnoho lidí si z tohoto objektu odneslo děsivé zážitky, jiní se z něj živí už nikdy nevrátili.

Celá budova se navíc od svého postavení nezměnila, zůstávala i přes veškeré změny režimu v původní podobě. Pod střechou se dokonce dochovalo deset cel s vybavením z 30. let minulého století. Takzvané gestapo je tak podle odborníků unikátním stavbou, která vznikla pro potřeby ozbrojených složek.

Na sociálních sítích lidé litují, že areál v podstatě beze stopy zmizí. Jako mnoho dalších výjimečných objektů, které se z lázeňské zóny postupem času nenávratně ztratily.

Kdo by se chtěl podívat, jak objekt policejní budovy fungoval například 80. letech minulého století, neměl by to být problém. V okolí někdejšího policejního ředitelství a v jejich interiérech se totiž v 80. letech natáčel český akční snímek Mravenci nesou smrt, který dodnes televizní stanice občas vysílají.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio