Na místě bývalé jímky ve Vintířově vznikl lesopark

2. srpen 2011

Vintířov na Sokolovsku se může pochlubit novým lesoparkem. Vybudován byl na bývalé kalové jímce a obec na jeho úpravu získala dotaci z programu na odstraňování důlních škod. Původně to byla jímka dolu Markéta, kam se vozil odpad vzniklý při plavení kaolinu, který se poblíž těží. Celé území bylo zarostlé a zpustlé. V roce 2009 začala jeho proměna a dnes tu najdeme odpočinkovou zónu s rybníčky a cestami, které mohou využívat chodci, cyklisti i jezdci na in-line bruslích. Místo je dnes chloubou celé obce, která se stala vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku.

Práce začaly před dvěma lety. Postupně se podařilo území vyčistit a vybudovat na něm lesopark se dvěma rybníčky a cestami. Stavba se neobešla bez problémů. V průběhu úprav jímky se zjistilo, že nosnost naplaveného odpadu je větší, než se čekalo, místy až 4,5 metru. Aby rybníky byly na pevném podloží, musely se od podkladu oddělit speciální fólií.

Součástí lesoparku je dětské hřiště, hřiště na streetball, plážový volejbal a na pétanque i malý amfiteátr. V areálu jsou umístěny i cvičební pomůcky pro seniory. Celkové náklady na výstavbu lesoparku v centru Vintířova byly zhruba 25 milionů korun. Obec zaplatila vybavení samotného hřiště a veřejné osvětlení. Zbytek financí poskytlo Ministerstvo financí z prostředků na úhradu ekologických škod před privatizací hnědouhelných společností severních Čech a Sokolovska.

autor: Růžena Valková
Spustit audio