Na másle smažené jablečné věnečky s vanilkovou omáčkou

Jablka, která jsme měli uložená na zimu, v této době už nejsou úplně v nejlepší kondici, trochu ztrácí chuť i vzhled, ale zbavit se jich by byla škoda. Jablkových koláčů, štrúdlů a pyré jsem syti, tak co s nimi? Vybrala jsem recept z roku 1888. Určitě mu tolik let nebudete hádat, až jablkové věnečky s krémem ochutnáte. Kdyby se vám nechtělo do přípravy uvedeného krému, nahraďte ho vanilkovým pudingem, připraveným z dvojnásobného množství mléka.

Ingredience
  • 4 – 5 jablek (podle velikosti)
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce bílého vína
  • 2 vejce
  • několik lžic hladké mouky
  • 1 citron
  • 1 lžička cukru, sůl
  • 1 balení skořicového cukru
  • máslo na smažení (nejvhodnější je přepuštěné)
  • Na krém: 400 ml mléka
  • 100 g jemného krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vrchovaté lžíce jemné škrobové moučky (maizena) nebo vanilkového pudingu
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce rumu (lze vynechat, když je pokrm určen dětem)
  • Na ozdobení: brusinková nebo jiná pikantní marmeláda, čerstvé nebo kompotované ovoce

Mléko rozšleháme s vínem, žloutky, cukrem, citrónovou kůrou a solí. Za stálého míchání postupně přidáváme mouku. Těsto musí být o něco hustější než na palačinky, aby z jablíček nestékalo. Naposledy lehce vmícháme sníh z bílků.

Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na kolečka o síle cca 1 cm. Každé z obou stran potřeme rozkrojeným citrónem a lehce posypeme skořicovým cukrem. Namáčíme je v připraveném těstíčku a v rozpáleném másle smažíme dozlatova. Osmažené položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Před podáváním středy věnečků vyplníme brusinkovou marmeládou a přelijeme vanilkovou omáčkou, kterou připravíme prakticky jako puding. To znamená, že 2/3 mléka z uvedeného množství přivedeme k varu. Jakmile začne vařit, přidáme oba druhy cukru a zbytek mléka, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a maizenu. Za stálého míchání přivedeme k varu, vmícháme rum a dále již nevaříme.

Na závěr každou porci podle své fantazie ozdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová