Na másle smažené jablečné věnečky s vanilkovou omáčkou

Jablka, která jsme měli uložená na zimu, v této době už nejsou úplně v nejlepší kondici, trochu ztrácí chuť i vzhled, ale zbavit se jich by byla škoda. Jablkových koláčů, štrúdlů a pyré jsem syti, tak co s nimi? Vybrala jsem recept z roku 1888. Určitě mu tolik let nebudete hádat, až jablkové věnečky s krémem ochutnáte. Kdyby se vám nechtělo do přípravy uvedeného krému, nahraďte ho vanilkovým pudingem, připraveným z dvojnásobného množství mléka.

Ingredience
  • 4 – 5 jablek (podle velikosti)
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce bílého vína
  • 2 vejce
  • několik lžic hladké mouky
  • 1 citron
  • 1 lžička cukru, sůl
  • 1 balení skořicového cukru
  • máslo na smažení (nejvhodnější je přepuštěné)
  • Na krém: 400 ml mléka
  • 100 g jemného krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vrchovaté lžíce jemné škrobové moučky (maizena) nebo vanilkového pudingu
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce rumu (lze vynechat, když je pokrm určen dětem)
  • Na ozdobení: brusinková nebo jiná pikantní marmeláda, čerstvé nebo kompotované ovoce

Mléko rozšleháme s vínem, žloutky, cukrem, citrónovou kůrou a solí. Za stálého míchání postupně přidáváme mouku. Těsto musí být o něco hustější než na palačinky, aby z jablíček nestékalo. Naposledy lehce vmícháme sníh z bílků.

Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na kolečka o síle cca 1 cm. Každé z obou stran potřeme rozkrojeným citrónem a lehce posypeme skořicovým cukrem. Namáčíme je v připraveném těstíčku a v rozpáleném másle smažíme dozlatova. Osmažené položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Před podáváním středy věnečků vyplníme brusinkovou marmeládou a přelijeme vanilkovou omáčkou, kterou připravíme prakticky jako puding. To znamená, že 2/3 mléka z uvedeného množství přivedeme k varu. Jakmile začne vařit, přidáme oba druhy cukru a zbytek mléka, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a maizenu. Za stálého míchání přivedeme k varu, vmícháme rum a dále již nevaříme.

Na závěr každou porci podle své fantazie ozdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.