Na loketský hrad se po 20 letech vrací tisíce historických předmětů

30. leden 2014

Porcelán, zbraně, obrazy a jiné umělecké skvosty se pomalu vrací na loketský hrad. Město se totiž po 20 letech dostalo zpět ke svému historickému majetku. Některé exponáty budou k vidění už tuto sezonu. Pro Loket jde o přelomovou událost.

Karlštejn, Kozel, Nebílovy nebo regionální muzea a jiné depozitáře. To jsou místa, odkud se přesunulo do Lokte zatím jen několik stovek předmětů. V těchto dnech například probíhá stěhování dřevěných soch ze zámku Kynžvart.

„Palné a chladné zbraně, přebíráme v současnosti plastiky dřevěné, polychromované sochy. Budeme přebírat obrazy, začneme budovat depozitář. Takže nejdříve chceme ty věci umístit tak, aby návštěvníci něco viděli z toho, co se nám navrátilo. Už jsme v loňském roce na vánoční trhy převzali loketské betlémy. Ty už jsme vystavovali. Nyní připravujeme všechny tyto věci, abychom mohli obohatit hrad Loket na tu hlavní sezónu,“ popisuje ředitel loketského hradu Václav Lojín.

Hodnota památek je odhadována na desítky milionů korun. Podle historika Vladimíra Vlasáka, který na celou operaci odborně dohlíží, jsou některé i 500 a více let staré. „Je to velmi rozdílné. Pokud jde třeba o lidové kroje a lidovou kulturu vůbec, tak je většinou spojena s 19. a začátkem 20. století. Ovšem pokud jde třeba o dřevěné plastiky nebo některé kovové předměty, především z cínu, to už jsou věci starší a velmi často začíná časová řada těch předmětů už v 16. století. Ty by patřily zřejmě k těm nejstarším“, říká Vlasák.

Mezi pestrou škálou cenností bude také unikátní, takzvaný Loketský meteorit. V expozici bude k vidění už letos.

„Zcela výjimečná záležitost a přesto, že se jedná o přírodninu, tak je považován za jeden z nejhistoričtějších předmětů této sbírky vůbec, protože byl údajně spojen už s osobou pukrabího Půty, což je první polovina 15. století. A je vlastně zafixována ta vazba tohoto meteoritu s touto historickou osobou v pověsti, která je dosti rozšířená – zakletý purkrabí,“ dodává Vlasák.

Podle Václava Lojína bude stěhování trvat ještě nejméně dva roky. „Protože těch předmětů je více než osm a půl tisíce, podle druhu samozřejmě. Dneska převážíme dřevěné plastiky. Takže převážíme něco kolem 40 předmětů, ale samozřejmě u porcelánu to bude daleko víc. Ale je to práce spíš na ty dva roky než na měsíce,“ potvrzuje ředitel hradu Loket Václav Lojín.

Loketský hrad patří k nejnavštěvovanějším místům v regionu. Minulý rok tu přivítali 100 tisíc lidí. Vedení hradu očekává, že návštěvníků díky sbírce ještě přibude.

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Hrad Loket
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio