Na liberecké univerzitě bude možné studovat bioinženýrství. Škola přijímá přihlášky do 14. srpna

Nový studijní program Bioinženýrství budou moct zájemci studovat na Technické univerzitě v Liberci. Bakalářské studium škola otevírá od podzimu na katedře chemie na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické. Uchazeči můžou podávat přihlášky do 14. srpna.

Multioborové Bioinženýrství propojuje přírodní vědy, hlavně biologii a fyziku, a inženýrská studia. Obor bude zaměřený na výrobu a testování zdravotnických prostředků a materiálů pro zdravotnictví.

Studenti Bioinženýrství na TUL budou vyvíjet například náhražky lidských tkání (ilustrační snímek)

Studenti Bioinženýrství se zaměří například na vývoj umělých náhrad tkání, například nervové tkáně, kůže, kostí nebo cév. Důležitým tématem budou kryty popálenin nebo ran po chirurgických zákrocích.

„Zabývat se budeme také cíleným uvolňováním léčiv z těchto krytů. Samozřejmostí oboru je práce s biodegradabilními materiály. Po implantaci dochází k jejich postupnému rozkladu na netoxické produkty, které organismus vyloučí," doplnila Věra Jenčová z katedry chemie.

Jednou ze základních dovedností absolventů bude tvorba tzv. scaffoldů - nosičů pro buněčný růst, které jsou základem pro aplikace v tkáňovém inženýrství. „V předmětu biomateriály pro medicínské aplikace budou tvořit scaffoldy na bázi vláken, ale i ve formě pěny, gelů či fólií, které jsou základem pro aplikace v tkáňovém inženýrství. V dalších předmětech budou tyto scaffoldy testovat,“ říká Eva Kuželová Košťáková z katedry chemie.

TUL na podzim otvírá obor Bioinženýrství (ilustrační snímek)

Na přípravě nového programu spolupracovali liberečtí vědci s odborníky z Alabamské univerzity v Birminghamu a dalších dvou univerzit ve Velké Británii a USA, kam by rádi v budoucnu posílali na stáže studenty z Liberce.

Absolventi programu se uplatní ve zkušebních laboratořích kontroly kvality ve zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu nebo v institucích zabývajících se vývojem biomateriálů. Akreditaci už fakulta získala i pro navazující magisterský program. „Otevřeme ho od akademického roku 2021/2022," uvedl garant programu David Lukáš.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Technická univerzita v Liberci
Spustit audio

Související