Na Klínovci bude nová lanovka i sjezdovka

12. říjen 2011

Desítky milionů korun vydali před letošní zimou provozovatelé skiareálů v Krušných horách na další modernizaci. Na největší investice došlo na Klínovci, pohybují se až kolem 140 milionů korun. Lyžaře tady čeká nová moderní lanovka a také prodloužená sjezdovka. Podmínky pro lyžování se výrazně zlepší rovněž v Bublavě, a to díky přemostění tratě, která začala lyžařům sloužit v minulé sezoně.

Jedna z největších investičních akcí v Krušných horách začala letos první etapou na Klínovci. Do zahájení sezony tady dokončí čtyřsedačkovou lanovku. Lanovka bude mít kapacitu 2 400 osob za hodinu a přepravovat je může až rychlostí pět metrů za vteřinu.

V současnosti už stojí jak horní stanice, tak dolní objekt s pohonem lanovky. Finišují práce na depu pro sedačky a další úpravy v areálu, ať už to je nová příjezdová komunikace k lanovce nebo parkoviště. Zátěžové zkoušky lanovky jsou plánovány na 11. listopad. Na dvojnásobek je prodloužena sjezdovka Pařezovka, původně dlouhá kolem 700 metrů. Povede přes silnici do dolní části areálu.

Na Klínovci vzniká rovněž nová vodní nádrž o objemu kolem 12.000 metrů krychlových pro posílení zasněžování. V dalších etapách v příštích letech se počítá s propojením s areálem na Fichtelbergu v sousedním německém Oberwiesenthalu. Od této sezony ale už mohou lyžaři, kteří si zakoupí jízdenku od dvou dnů výše, na tento doklad lyžovat jak na Klínovci, tak na Fichtelbergu. Základní jednodenní jízdné bude 570 korun.

Výrazný posun k lepšímu lyžovaní zaznamenají rovněž návštěvníci skiareálu v Bublavě na Sokolovsku. Tady se letos v lednu rozjela nová čtyřsedačková lanovka, která propojila místní středisko se sousední Stříbrnou. Současně s ní vznikla sjezdovka z vrcholu Bleibergu. Požitek z lyžování tady však tak trochu kazilo křížení sjezdovky a cesty k chatě na Bleibergu. Proto provozovatelé postavili asi za 2,5 milionu korun přemostění, které problém odstranilo.

Další úpravy bublavského areálu byly drobnějšího charakteru. Za zmínku stojí posílení zasněžovacího systémum, začíná se také pracovat na propojení se sousedním areálem v Německu a vzniku skiresortu Bublava - Klingenthal. Na lanovkách na Bublavě se bude v nové sezóně jezdit za staré ceny, středisko nezdražovalo. Za jednodenní jízdenku tak dospělí zaplatí 320 korun.

Mariánskolázeňský skiareál u Koliby bude v nadcházející sezoně provozovat nově společnost Snowhill. Získala ho do pronájmu od města na 15 let vzhledem k očekávaným investicím do infrastruktury. Vlády nad střediskem se ale ujala už v létě, kdy tady byla v provozu lanovka a některé adrenalinové atrakce jako sjezd na koloběžkách.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio