Na Karlovarsku se vloni vytřídilo přes 304 tun elektroodpadu. Občané recyklovali více než předešlý rok

16. květen 2018 14:05

Občané Karlovarského kraje vloni odevzdali k recyklaci 304 tun vysloužilého elektroodpadu. Na jednoho obyvatele v kraji se tak vysbíralo přibližně jeden kilogram nepoužívaných elektrozařízení. Nejčastěji šlo o velké domácí spotřebiče a staré IT přístroje.

Od předloňska se obyvatelé nejmenšího regionu ve sběru elektra výrazně polepšili. Údaje vyplývají z výsledků kolektivního systému provozovaného společností REMA Systém, který v tuzemsku zajišťuje zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení.

Celkových 304 tun vysloužilých elektrických a elektronických zařízení, které byly vloni na území Karlovarského kraje odevzdány k recyklaci, odpovídá váze téměř čtyř lokomotiv. Obyvatelé Karlovarska přitom nashromáždili necelá 2 % z celkového sběru v republice.

Nejčastěji recyklovali lidé vysloužilá IT zařízení

Značný podíl na vysbíraném elektru pak měly také velké domácí spotřebiče jako pračky, myčky, trouby nebo lednice. Množstevně nejméně se nashromáždilo světelných zdrojů, které jsou poměrově vůči ostatním velkým spotřebičům mnohonásobně lehčí.

„Lidé recyklují častěji právě velké přístroje, protože ty nelze jen tak jednoduše vhodit do kontejneru. Menší věci, zejména pak vysloužilé úsporné žárovky nebo zářivky, kterých se k recyklaci nashromáždí každoročně nejméně, mají mnohdy ještě tendence házet do komunálního odpadu,“ říká k číslům David Vandrovec, ředitel skupiny REMA.

Třídění elektrozařízení má přitom v praxi mnohem širší obsah, než jakým je obvyklé dělení na papír, plasty, sklo a zbytek. Díky recyklaci starších elektrozařízení je možné, že se až 100 % původně použitých surovin znovu objeví při výrobě nového produktu.

„Typickým příkladem je mobilní telefon, až 45 % celého přístroje totiž tvoří kov. Kromě mědi, niklu nebo cínu zde najdeme také drahé kovy zlato a stříbro, přičemž jeden mobilní telefon obsahuje v průměru 250 miligramů kovového stříbra a až 24 miligramů zlata," doplnil Vandrovec.

Při recyklaci je možné získat kovy téměř v plné míře zpět, například u zlata je míra opětovného získání celých 98 %, u stříbra asi 90 %. Ryzí kov pak může být znovu využit k výrobě široké škály produktů. Nejčastěji putuje do elektrotechnického, automobilového, sklářského a chemického průmyslu,“ dodal David Vandrovec.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio