Na Karlovarsku objevili další vzácnou kočku divokou. Může patřit do „rodinky“ kocoura Valdemara

15. srpen 2019 11:40

Vojenské lesy oznámily další výskyt vzácné kočky divoké v Doupovských horách. Monitorovací zařízení zaznamenalo letos už druhého jedince 4. srpna. Tentokrát jde zřejmě o samici, nebo odrostlé mládě.

Čtěte také

S největší pravděpodobností se podle Jiřího Sochora, který se o monitoring druhové rozmanitosti v lokalitě Doupovských hor stará, jedná o samici, nebo odrostlé mládě. Existuje tak naděje, že společně s kocourem Valdemarem, jehož výskyt byl zaznamenán na konci května, tvoří fungující populaci této šelmy. Místa obou záznamů jsou od sebe vzdálena totiž asi jen 15 kilometrů. „Je to skvělé, vypadá to na fungující populaci, a to je v rámci středoevropského rozměru velmi vzácné — o České republice ani nemluvím,“ uvedl Jiří Sochor.

Pokud by se skutečně jednalo o fungující populaci a potvrdilo by se rozmnožování šelmy, byla by to skvělá zpráva. Kočka divoká se do české krajiny začala vracet po více než 50 letech, ojedinělé výskyty byly potvrzeny od roku 2011 na Šumavě, v Českém lese a také v hraničních lokalitách se Slovenskem.

Podle bioložky Jany Pospíškové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je pro ni právě lokalita Doupovských hor ideální. „Vyhovuje jí krajina, kde se střídá přirozený les s otevřenějšími prostory, zarostlými křovisky a nižší vegetací, což jí poskytuje možnost úkrytů při lovu hlodavců, kterými se živí,“ uvedla Jana Pospíšková.

autor: nkr | zdroj: Vojenské lesy a statky ČR
Spustit audio