Na Karla Gotta vzpomínají i v Újezdu u Sv. Kříže, kde jsou pochováni jeho rodiče

2. říjen 2019 15:35

Zpěvák Karel Gott zemřel 1. října v noci, podlehl akutní leukémií. Bylo mu 80 let. Zpráva zasáhla celou republiku. U jeho vily na pražské Bertramce se schází fanoušci i novináři, o úmrtí informují také zahraniční média. Premiér Andrej Babiš pro Karla Gotta navrhl vládě státní pohřeb v katedrále sv, Víta, den státního smutku i stažení vlajek na půl žerdi.

Město Plzeň k uctění památky svého slavného rodáka vyvěsilo na budově radnice na náměstí Republiky černý prapor. V mázhauzu pak byla zpřístupněla kondolenční kniha. Na radnici bude dnes a ve čtvrtek přístupná do 21 hodin, k podpisům zůstane k dispozici minimálně do neděle, v případě zájmu i v příštím týdnu. Kondolenční knihu najdete také v budově Českého rozhlasu Plzeň.

Soustrast mohou nejen Plzeňané vyjádřit také v budově Českého rozhlasu Plzeň, kde je k dispozici kondolenční kniha

Na zesnulého Karla Gotta vzpomínají lidé i v Újezdu u Sv. Kříže na Rokycansku, kde žila jeho babička a zpěvák tam trávil prázdniny. „Je to pro mě šok. Trochu jsme to čekali, ale přece jen je to Karel Gott,“ reagovala na zprávu o zpěvákově úmrtí starostka Alena Manková. Vedle kostela tu roste lípa, která byla věnována Karlu Gottovi, když poprvé onemocněl. Teď zde vzniklo pietní místo. „Je to úplně první lípa, která letos začala žloutnout a opadávat,“ řekla se smutkem v hlase starostka.

Do Újezda u Sv. Kříže Gott jezdil za babičkou, později za svou sestřenicí a také za svým dlouholetým řidičem Oldou Havránkem. „Chodil mezi lidi, byl příjemný a milý. Poseděl s námi. A dostali jsme od něho čtvrt milionu na rekonstrukci dětského hřiště,“ vzpomněla Alena Manková. Na místním hřbitově v hrobě, který se nijak neliší od ostatních, odpočívají rodiče Karla Gotta.

„Pan Karel Gott byl díky svému neúnavnému úsilí a mimořádnému talentu jednou z nejvýraznějších osobností naší země. Plzeň si vždy vážila a bude vážit jeho úspěchů, svým dílem významně přispěl i k prestiži našeho města. Zprávu o jeho úmrtí přijímám se zármutkem. Malou útěchou mi může být to, že jsem měl možnost panu Karlu Gottovi letos za město Plzeň darovat k jeho životnímu jubileu dárek, jenž ho potěšil,“ uvedl primátor Martin Baxa. Město Plzeň v červenci svému rodákovi darovalo speciální sedmnáctilitrový dřevěný soudek naplněný dvanáctistupňovým plzeňským pivem, na přední straně soudku byla vyryta slova: PLZEŇ MISTROVI.

Čtěte také

V Plzni žil Karel Gott do roku 1945

Karel Gott v západočeské metropoli žil s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. V 50. letech 20. století začal vystupovat. Začátkem 60. let studoval zpěv na pražské konzervatoři. Milníkem jeho kariéry byla nabídka na angažmá do divadla Semafor v roce 1962, o rok později získal svého prvního Zlatého slavíka. Od roku 1965 se prodalo kolem 50 milionů nosičů jeho desek, což z Karla Gotta dělá nejúspěšnějšího českého interpreta. Vydal více než 290 sólových alb v zahraničí i na domácí scéně, kromě „slavíků“ získal přes 120 televizních ocenění, osm zlatých desek a jednu diamantovou.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň