Na jihu Čech se řeší osud radního za KSČM, emoce nadále vyvolává i radní Sloup v Karlovarském kraji

20. únor 2013

Jihočeští komunisté se dnes poradí o budoucnosti krajského radního Václava Kučery. Tento týden vyplulo na povrch, že Kučera za totality spolupracoval se Státní bezpečností. Sloužil také u Pohraniční stráže. Jihočeští komunisté jsou v koalici s ČSSD. Hejtman Jiří Zimola z ČSSD očekává, že Kučera ve funkci radního skončí.

Státní bezpečnost vedla současného krajského radního Václava Kučeru pod krycím jménem Jan Zeman. S hodností rezidenta patřil k nejvýše postaveným spolupracovníkům.

Jihočeští komunisté zatím odmítali další kroky komentovat. Jasno by mělo být už dnes. Hejtman Jiří Zimola z ČSSD si přeje Kučerův odchod z vedení kraje, o ukončení koaliční spolupráce ale zatím neuvažuje.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ale jde o účelovou kampaň proti radnímu Kučerovi.

„O jeho činnosti a jeho popularitě svědčí to, že je čtvrté volební období starostou Horní Stropnice, tři volební období byl v krajském zastupitelstvu, a myslím, že je to účelová kampaň proti němu.“

„Protože se bojí, zejména ti, kteří neměli šanci v nějakých zmanipulovaných zakázkách, že bude stejně striktní na kraji, jako byl v obci, aby nebyly zneužívané veřejné peníze,“ myslí si Filip.

V Karlovarském kraji se radního za KSČM odvolat nepodařilo

Na výsledek dnešního jednání s napětím čekají studenti i další občané, kteří si komunistu Kučeru na hejtmanství nepřejí. Podobně na tom byli před týdnem obyvatelé Karlovarského kraje. Tam se ale krajského radního Václava Sloupa z KSČM opozici odvolat nepodařilo.

Osobnost náměstka hejtmana Karlovarského kraje Václava Sloupa z KSČM vyvolává emotivní politické diskuse řadu měsíců. Veřejnosti se nelíbí zejména to, že Václav Sloup za minulého režimu pracoval jako politruk u roty Pohraniční stráže. A dnes je náměstkem hejtmana odpovědným za školství.

K odchodu navíc Václava Sloupa nedonutily demonstrace ani tlaky opozičních zastupitelů. A bývalý pohraničník sám odstoupit nehodlá.

„Ani nemám důvod odstoupit. Protože zatím jsem nedostal prostor k tomu, abych předvedl, jestli odbor zvládnu, nebo nezvládnu. Slyším jenom výkřiky, že bych měl odstoupit,“ říká náměstek.

Václava Sloupa ve funkci podržela krajská koalice komunistů a sociálních demokratů. To ovšem znamená jediné: protesty budou pokračovat.

„My můžeme říct jednoznačně, že tlak budeme navyšovat i nadále a že to rozhodně panu Sloupovi nedáme zadarmo.“

Křesla náměstka odpovědného za školství se i tak komunisté v Karlovarském kraji rozhodně vzdát nechtějí.

autoři: zdt , vma , Martin Pokorný , mta
Spustit audio