Na internetu přibývá videí z individuálních tréninků sportovců a tanečníků. Funguje tak i výuka základních uměleckých škol

Klasické tréninky ani hodiny se v současné situaci konat nemůžou. Přesto se umělecké školy, sportovní kluby a oddíly v Karlovarském kraji snaží vynahradit svým svěřencům zaplacené školné a kurzovné a věnují se jejich volnému času.

Například Domy dětí a mládeže se shodují v postupu. Po znovuotevření spočítají, kolik hodin zájmových kroužků se do vyhlášení nouzového stavu uskutečnilo, o kolik hodin děti přišly a následně pak peníze za ty neuskutečněné vrátí.

Většina sportovních oddílů a klubů peníze vracet nebude. V době, kdy se děti nemůžou účastnit tréninků, trenéři totiž nelení a svým svěřencům tvoří tréninkové plány. Ty jim zasílají přes internet. A aby si ověřili jejich plnění, děti a jejich rodiče zpět posílají videa právě z individuálních tréninků. Fungují tak například i mladí hokejisté HC Energie Karlovy Vary.

V dalších případech není situace kolem vracení poplatků jistá. Někteří trenéři a lektoři z nich hradí pronájem prostor na delší dobu dopředu. Jasno proto bude, až se znovu činnost obnoví. Tuto situaci řeší například i vedoucí a hlavní choreograf taneční supiny One crew, která si pro tréninky pronajímá taneční sál v Karlových Varech.

Každý týden pořádá videokonference a na nich se učí jeho tanečníci a tanečnice novou choreografii. Když se ji pak naučí celou, také posílají videa, která může vyhodnotit. Všechny plánované taneční soutěže se přesunuly na podzim, proto se zřejmě budou taneční tréninky konat i v době letních prázdnin. Chce také pro příští školní rok nabídnout slevu těm, kteří budou v taneční skupině pokračovat nebo nabídne slevu na kostýmy nebo startovné na soutěžích.

Také v některých uměleckých školách tak probíhá výuka přes internet, kdy žáci nejen přehrávají svým vyučujícím zadaná cvičení, ale vyměňují si například i notový materiál. Na tento způsob výuky přešla i Základní umělecká škola v Chodově. Její ředitelka Jitka Kaprová potvrdila, že žáci i učitelé jsou rádi za tuto formu výuky a i učitelé si pochvalovali, že se také něco nového naučí. Jak to bude s poplatkem v základním uměleckém vzdělávání, se zákonní zástupci dozví zřejmě také po znovuotevření zařízení.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio