Na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří celníci preventivně kontrolují přijíždějící auta kvůli koronaviru

10. březen 2020 10:00

Na deseti hraničních přechodech v České republice platí od pondělí 9. března mimořádná opatření v souvislosti s koronavirem. Policisté, hasiči a celníci namátkově kontrolují přijíždějící auta a upozorňují na možná rizika. Jedním z takových míst je i bývalý přechod v Pomezí nad Ohří.

„V souvislosti s šířením koronaviru a nemoci COVID-19 i celní správa přistoupila k opatřením, kdy na bývalém hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří provádí kontroly všech vozidel, která přijíždějí do České republiky,“ uvedla Lenka Havelková z Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Respirátory, ochranné brýle a latexové rukavice. Takové ochranné pomůcky mají celníci, kteří ve spolupráci s policisty a hasiči, informují řidiče všech osobních aut o rizicích onemocnění, rozdávají informační letáky, zároveň provádí náhodné kontroly a měří teplotu.

Kontroly vozidel kvůli šíření koronaviru probíhají také na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří

„Kontroly jsou namátkové v tom smyslu, že se ptáme lidí, z jaké jedou destinace. Pokud nám řeknou, že jedou například z Rakouska z lyží, nebo vidíme, že mají lyže na autě, tak kontroly provádíme tak, že cestujícím měříme teplotu. Když se prokáže zvýšená teplota, auto se odstaví a teplota se změří ještě jednou. Pokud by to trvalo nadále, tak se zavolá na linku 112, která cestujícím předá další informace,“ popsala průběh kontrol Havelková.

Kontroly budou probíhat minimálně do 22. března, a to každý den po dobu 24 hodin.

Čtěte také

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související