Na hradě Lipnice nad Sázavou prováděl turisty i Jaroslav Hašek

3. srpen 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko Světlé nad Sázavou na Vysočině stojí na kopci hrad Lipnice, a pod ním obec Lipnice nad Sázavou. Tam žil mezi lety 1921 – 1923 známý český spisovatel, autor slavného Švejka, Jaroslav Hašek. Byly to sice jen dva roky, ale stopu zanechal nesmazatelnou. A nejen dole v obci. Zamiloval si i hrad.

Jaroslava Haška údajně do Lipnice nad Sázavou přivedl jeho kamarád, malíř Jaroslav Panuška. „Tehdy to bylo tak, že Hašek na cestě do hospody v Praze potkal Panušku. On mu říkal: kam jdeš? On říkal, že do hospody. Co bys chodil do hospody, pojeď se mnou na Lipnici,“ popisuje typicky haškovské zdůvodnění příchodu do obce kastelán hradu Marek Hanzlík. Jaroslav Panuška si totiž Lipnici, a především přírodu kolem, velmi oblíbil, a v Haškovi získal přítele do nepohody i k pivnímu půllitru.

Jaroslav Hašek koupil v obci domek, a žil v něm až do své smrti v roce 1923. Nahoru na hrad chodil velmi rád. Tehdy, na začátku minulého století, vzbuzovaly zříceniny romantické představy, a lákaly turisty. V té době také vznikl Sbor za záchranu hradu Lipnice, jako pobočka Klubu československých turistů v tehdejším Německém Brodě. „Dokonce Jaroslav Hašek byl členem toho spolku,“ dodává kastelán. Spisovatel byl v tomto směru velmi uvědomělý. Dokonce sepsal stížnost, ve které žádal úřady, aby zabránily postupnému rozebírání hradu. Kopie tohoto dopisu je k vidění v Haškově komůrce.

Jaroslav Hašek sice na hrad chodil často, občas tam i s přáteli popil, ale místnost jen pro sebe tam nikdy neměl. Dnešní Haškova komůrka vznikla z bývalé vrátnice, a později městského archivu. „Ještě v osmdesátých letech tady byla vysílačka veřejné bezpečnosti,“ doplňuje další zajímavou informaci Marek Hanzlík. Dnešní expozice tak vznikla na památku slavného spisovatele. Uvnitř je vybavená jako jednoduchý pokojík, na stěně visí kresby Jaroslava Panušky, a také kopie Haškovy korespondence s úřady. Je tu už zmíněná stížnost na rozebírání hradu, ale i dopis ředitelství místní obecné školy. „Jaroslav Hašek byl možná první člověk, který měl u svého domku elektrický zvonek, a děti přišly na to, že se s tím dá dělat velká sranda,“ popisuje kastelán. Spisovatel měl často ve zvonku vzpříčenou sirku. Žádal tak řídícího, aby děti usměrnil.

V domě v podhradí, kde Hašek bydlel, je dnes památník s expozicí o jeho životě a díle. Na starém hřbitově v Lipnici je i pochován. 

  www.hrad-lipnice.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři