Na hradě Buchlově můžete vidět i egyptskou mumii. Pravděpodobně byla svatebním darem

23. srpen 2018
Česko – země neznámá

Hrad Buchlov se nachází zhruba tři kilometry od Buchlovic na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Je jedním z nejstarších hradů v České republice. Jeho počátky se datují do první poloviny 13. století. Tato nikdy nedobytá pevnost v sobě ukrývá i jedno velké lákadlo: tajuplnou egyptskou mumii ze 4. století před naším letopočtem.

Traduje se, že šlo o svatební dar bratra jedné zdejší šlechtičny Ludmily Vratislavové z Mitrovic, která si vzala hraběte Zikmunda z Berchtoldu. Její bratr Josef Vratislav z Mitrovic, který ze svých cest po světě v první polovině 19. století egyptskou mumii na hrad Buchlov přivezl, byl totiž vášnivým archeologem.

„Mumie je žena, zhruba ve věku 35 let. Byla to dcera velekněze v chrámu krokodýlího boha, odtud pochází její jméno - Nefersobek, což znamená krásný krokodýlí bůh,“ říká Marcela Jošková, manželka kastelána buchlovského hradu. Nefersobek trpěla vážnou chorobou oslabující kostní hmotu, mohlo se jednat i o rakovinu. 

Místnost, ve které se Nefersobek nachází, vyzdobili bývalí hradní páni Berchtoldové v egyptském stylu, tak, aby připomínala vnitřek pyramid. „Říkalo se tomu Pokoj strašidel. Dříve tu visely posmrtné obrazy zdejších majitelů,“ dodává Marcela Jošková. V místnosti je k vidění také nádoba, takzvaná kanopa, do které se ukládaly vnitřnosti mumifikovaných.

V místnosti, kde je mumie uložena, se prý zjevuje buchlovská Černá paní Hildegarda. Podle pověsti zvěstuje neštěstí a pohromy. V noci prý vychází z temného výklenku u mumie a vylétá oknem z věže ven.

Posledními majiteli hradu Buchlova se stali v roce 1800 hrabata Berchtoldové z Uherčic. Zásluhou dvou nevlastních bratrů, Leopolda I. Berchtolda a Bedřicha Berchtolda, vzniklo v prostorách hradu rodinné muzeum, které bylo již v polovině 19. století zpřístupněno veřejnosti.

https://www.hrad-buchlov.cz/cs

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři