Na Horním hradě letos začnou opravy střech a hradebních zdí

19. květen 2021 11:50

V loňském roce navštívilo Horní hrad u Karlových Varů téměř 20 tisíc turistů. V letošním roce čekají vlastníci areálu podobný počet, z nadcházejícího léta mají ale trochu obavy.

Opravené historické sály, další zasklená okna a také početné hejno vznešených pávů. Tohle všechno jsou novinky letošní turistické sezóny na Horním hradu u Karlových Varů. Postupnou obnovu historického areálu nedávná vládní opatření sice nezastavila, vlastníci hradu ale zůstávají v nejistotě. Turisté se vracejí pomalu a finanční rezervy jsou téměř pryč.

„V zimě jsme dokončili rekonstrukci klenbovního sálu. Říkáme mu tak protože jsou tu tři klenby, které dělí dva cihelné pasy. Krásně jsme ji dokončili a vyzdobili obrazy Eduarda Bárty a porcelánem,“ uvedl vlastník areálu Pavel Palacký.

Nejedná se přitom o jedinou místnost, kterou se podařilo zrekonstruovat. „Opravili jsme dva společenské sály. Riskli jsme to, že uzávěra nebude trvat dlouho a za menší přítomnosti návštěvníků dotáhneme to vylepšení stavu,“ doplnil Palacký.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio