Na gymnáziu v Sokolově začaly kurzy češtiny pro ukrajinské studenty

Z Ukrajiny utekli před válkou do Karlovarského kraje a chtěli by tu studovat. Neumí ale česky. S přípravou na výuku jim teď proto pomáhají kurzy češtiny třeba na Gymnáziu v Sokolově.

Pozdravy, barvy a základní fráze v češtině - to všechno se teď postupně učí dvě desítky ukrajinských uprchlíků na Gymnáziu v Sokolově. Třikrát týdně tam navštěvují speciální kurzy jazyka. Jejich cílem je připravit budoucí středoškoláky na výuku.

Kurzy jsou určené pro studenty z Ukrajiny ve věku od 14 do 18 let, kteří chtějí nastoupit do středních škol v regionu. Zájem je velký. „Zapojilo by se žáků daleko víc, ale můžeme otevřít maximálně skupinu o 20 žácích. Myslíme si, že ta naléhavost je tak velká, že určitě otevřeme ještě jeden kurz,“ uvedla zástupkyně ředitele Gymnázia v Sokolově Lenka Chvalová.

Jedním ze studentů, kteří kurz navštěvují, je i Alexandr. Celý život bydlel v Dnipru, od 7. března je v Česku. „Chtěl bych se naučit češtinu, abych mohl mluvit se spolužáky a ostatními lidmi. Chtěl bych tu zůstat a jít po dokončení gymnázia na vysokou školu. Češtinu jsem se učil už na Ukrajině,“ řekl.

Gymnázium připravilo kurzy ve spolupráci s vedením Karlovarského kraje, které je zaplatí z dotací. „Karlovarský kraj nám to nabídl. Spolupráce byla výborná, probíhalo to strašně rychle, protože to hodně pospíchalo. Věděli jsme, že se žáci musí učit co nejdřív, během zhruba čtrnácti dnů jsme otevřeli kurzy a hledali jsme primárně češtináře a někoho do tandemu, kdo zná nějaký zprostředkovací jazyk, angličtinu, nebo ruštinu,“ vysvětlila Chvalová.

Kurzy by měly trvat od dubna do června letošního roku.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio