Na golfovém hřišti v Mariánských Lázních si připomínají 115. výročí jeho založení anglickým králem

17. srpen 2020 10:00

Mariánské Lázně o víkendu oslavily 115. výročí otevření místního královského golfového klubu. Hlavní program oslav tvořil sportovní turnaj s bohatým společenským programem.

Na významné výročí ale upozorňuje také nová výstava. Tvoří ji unikátní kolekce historických předmětů. Expozice věnovaná vývoji mariánskolázeňského golfu je sestavena tak, aby mapovala historii od prvopočátku sportu gentlemanů v tomto lázeňském městě v roce 1904. 

Patronem hřiště otevřeného o rok později se stal anglický král Edward VII., tehdejší návštěvník Mariánských Lázní. Mezi vystavenými exponáty jsou pečlivě vybrané předměty ze sbírky golfového muzea u Liberce a zpravidla jsou to předměty s úzkou vazbou na Mariánské Lázně. Expozici sestavil golfový historik a zakladatel libereckého golfového muzea Vítězslav Hofman.

Výstava obsahuje fotografie, původní propagační materiály nebo golfové hole, které se vyráběly s použitím původních anglických částí. Mezi padesáti exponáty jsou také staré míčky a vaky na dobové golfové hole. Kromě jiného i golfový vak vojáka americké armády.

Expozice se nachází v areálu klubovny mariánskolázeňského golfového hřiště. Zájemci si ji můžou prohlédnout denně. Výstava samotná bude otevřena do 12. září. Pak se předměty vrátí do golfového muzea u Liberce.

autoři: Zdeněk Trnka , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio