Na Frýdlantsku stouply hladiny řek Smědá a Řasnice. Platí na nich stav ohrožení

Vytrvalý déšť zvedl hladiny řek Smědá a Řasnice na Frýdlantsku. Meteorologové na nich zvýšili výstrahu před povodněmi na extrémní nebezpečí. Zaplavené jsou už napříkladt silnice třetích tříd podél toků v oblasti Višňové a Černous. Komunikace tam bývají pod vodou při každém větším dešti nebo jarním tání.

Frýdlantští připravují před dveře pytle s pískem.

Na návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku spadlo za posledních 24 hodin více než 100 litrů srážek na metr čtvereční. Nejvíc ukázala srážkoměrná stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde naměřili bezmála 119 milimetrů srážek a stále prší.

Hasiči na místě rozvážejí pytle s pískem a provádějí protipovodňová opatření. Nejhorší situace byla ráno v části Višňové Předlánce, kde zasahovalo 8 jednotek. „Do Višňové vyjel na pomoc obojživelný pásák z Liberce," komentoval mluvčí krajských hasičů David Kořínek. Pytle s pískem i odčerpávat vodu pomáhali hasiči ráno například i v Hejnicích, Bílém Potoce a v Novém městě pod Smrkem.

Hasiči na místě rozvážejí pytle s pískem a provádějí protipovodňová opatření.

Hladiny Smědé a Řasnice překročily hranici pro třetí povodňový stupeň kolem 6:30 dnes ráno a dál stoupají. „Na horách stále prší a podle meteorologů ještě pršet bude, hladiny budou stoupat," řekl ráno řekl ČTK starosta Hejnic Jaroslav Demčák ze SLK. Obec proto vyzvala obyvatele, aby přeparkovali svá auta a byli opatrní. Pokud budou hladiny řek dále stoupat, hrozí evakuace obyvatel.

autoři: Aleš Mastník , reČRoL | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio