Na festival Divadlo jednoho herce přijedou špičkoví divadelníci a poprvé i čtyři roboti

27. září 2021 11:30

Celkem jedenáct představení nabídne 21. ročník mezinárodní přehlídky Divadlo jednoho herce. V Západočeském divadle v Chebu začíná pětidenní prestižní divadelní akce už ve čtvrtek. V Chebu budou hrát Američan, Španělka, tančit Francouz a v představení And Who Is Useless Now se spolu s hercem na jevišti objeví i čtyři malí roboti.

„Snažili jsme se festivalu nastavit moderní tvář v tom smyslu, aby tam byly zastoupeny všechny hudební žánry a styly. To znamená neverbální divadlo, cirkus, pantomima, moderní výrazový tanec, loutky, různé multimediální projekty, performance," popisuje dramaturgii jediné tuzemské přehlídky monodramatu umělecký šéf Západočeského divadla Zdeněk Bartoš.

Ten také připomíná, kdo za přípravou pětidenní akce stojí. Zmíněný princip festivalu spoluvytvářel s bývalou dramaturgyní divadla Martou Ljubkovou. Diváci si v minulých ročnících zvykli i na to, že jde především o festival autorské tvorby a že představení zahraničních umělců doprovází české titulky.

Herci západočeského divadla se představí i v pořadu. Přehlídka Divadlo jednoho herce začíná v Západočeském divadle ve čtvrtek 30. září a potrvá do 3. října. Podrobný program včetně videoukázek najdete zde.

Do Chebu přijíždí vždy i některé z tuzemských divadelních špiček, v minulosti to byli například Hana Maciuchová nebo Karel Roden, letos tato pozice bude patřit Romanu Zachovi, který se představí ve velmi úspěšné komedii Skečmen. A platit bude i pravidlo, že příležitost zaujmout diváky v tak náročném žánru, jakým je monodrama, bude mít i zástupce Západočeského divadla v Chebu.

Diváci ovšem neuvidí novinku, ale naopak, herec Pavel Richta se naposledy představí v inscenaci Všechny báječný věci, kterou na Divadlu jednoho herce představil poprvé před čtyřmi lety. Je to důsledkem proticovidových omezení, kdy chebské divadlo nabízí po uvolnění tolik dlouhodobě připravovaných novinek, že už nechtělo v nejisté době riskovat přípravu dalšího titulu.

„V tuhle chvíli, v téhle nejistotě, další titul, o kterém není jisté, že se bude pravidelně hrát, jsme se rozhodli, že se rozloučíme s monodramatem Pavla Richty. Do budoucna vymýšlíme monodrama s Davidem Benešem o výstupu na Mount Everest, které můžeme uvést později, i mimo festival," popsal důvody letošní změny Zdeněk Bartoš.

Spustit audio