Na Domažlicku sázejí silničáři nové stromy

12. listopad 2018 15:15

V době vegetačního klidu se kácí staré a suché stromy podél silnic, které by mohly ohrozit dopravu. Místo nich se vysazují nové, aktuálně v Hanově parku v Domažlicích.

Silničáři v Plzeňském kraji začali s podzimní výsadbou stromů. Mají nahradit staré kusy, které se musely pokácet kvůli špatnému stavu, nebo proto, že je zničil vítr. Plzeňský kraj spravuje přes 4 600 kilometrů silnic druhých a třetích tříd a podle silničářů podél nich roste přes 125 tisíc ovocných a okrasných stromů. „V letech 2015 až 2017 jsme vykáceli 3,5 tisíce stromů a zasadili asi 650 nových,“ uvedla Michaela Racková ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, která na výsadbu dohlíží. 

Důvodů, proč jsou čísla vykácených a vysazených stromů tak rozdílná, je hned několik. „Hlavní překážkou je nedostatek místa u silnic druhých a třetích tříd, s tím souvisí i česká norma, která udává nejnižší povolenou vzdálenost kmene od silnice alespoň 4,5 m a Správa a údržba silnic většinou nevlastní více než 1,5 m široký pás podél silnic,“ vysvětlila Michaela Racková s tím, že stromům neprospívá suché počasí posledních let. „Dalším problémem jsou přestárlé topoly, které se lámou, naposledy koncem září během silného větru utrpělo více jak 30 vzrostlých topolů u Roupova na Přešticku,“ dodala. Topoly, které se v 50. a 60. letech sázely jako větrolamy, jsou dnes přestárlé a místo nich se sázejí vzhledové podobné duby letní, které mají pevnější dřevo.

Stromy zabezpečí silničáři proti suchu a okusu

I proto je jeden z nově vysazených stromů v Domažlicích také dub. Kromě něj se zde vysazují dva javory a jeden buk. Stromy nahradí tři lípy, vykácené v katastru Domažlic. Silničáři mladé stromky dobře zabezpečí, aby odolaly suchému počasí a dalším nástrahám. „Musíme vyhloubit minimálně 50 cm hlubokou díru, aby se tam vešel celý bal, aby mohl strom zakořenit. Strom zabezpečíme třemi kůly, aby se nevyvrátil, a obalíme jutou proti okusu,“ popsal pracovník Správy a údržby silnic Karel Kudra. „Každý strom dostane 300 gramů hydrogelu, tablety se živinami a štěpky, které udrží vláhu,“ vysvětlil. Do konce roku plánuje Správa a údržba silnic Plzeňského kraje zasadit ještě 200 stromů a na jaře až 600 dalších.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio