Aš na Chebsku bude mít nový památník. Připomene bývalý evangelický hřbitov

10. leden 2019 10:15
Zprávy

V 70. letech minulého století byl evangelický hřbitov zlikvidován. Na části hřbitova jsou teď tenisové kurty. Město chce zemřelé připomenout pomníkem.

Město Aš připomene lidem 70. léta minulého století. Dobu, kdy tehdejší představitelé radnice nechali zlikvidovat evangelický hřbitov, který byl vybudovaný v roce 1724. Pomníky si někteří lidé vzali domů. Pryč jsou ale vzácné busty i desky se jmény zemřelých.

Vyhláška, která rozhodla o zrušení hřbitova, je z roku 1964 a stojí v ní: „Na základě neutěšené situace bývalého pohřebiště katolické církve v Aši v Textilní ulici a bývalého pohřebiště církve evangelické v Aši v ulici Na Příkopech, rozhodl Městský národní výbor v Aši podle zákona zrušit obě jmenovaná pohřebiště z obecného zájmu během roku 1966-67.“

Bourání trvalo zhruba do roku 1970

Na fotografii v z roku 1972 je vidět, jak byly hrobky zdevastovány: „Je na ní vidět, jak ty hrobky vypadaly. Bylo to pouze shrnuto buldozerem, necitlivě zničeno“ popsal fotografii amatérský historik Pavel Matala.

Po roce 1989 se tomuto tématu věnoval zahraniční i český tisk, který nazval výstavbu sportoviště na místě bývalého hřbitova ostudou. Kamenný památník, který historii připomene, bude stát na místě, kde kdysi stála márnice.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio