Na česko-německých hranicích platí ode dneška přísnější pravidla pro pendlery

26. březen 2020 09:00

Pokud chtějí pendleři ode dneška (26. 3.) nadále pracovat v Německu nebo v Rakousku, mají si tam zajistit ubytování. Po návratu budou tito pracovníci muset počítat se čtrnáctidenní karanténou. Cílem je ještě více omezit pohyb a případné rozšíření nákazy novým typem koronaviru.

Nově platí pro pendlery, že musí pendlovat pouze v turnusech, přičemž každý turnus musí mít nejméně 21 kalendářních dní. Vrátí-li se zpět domů do České republiky dříve než po 21 dnech, ztrácí tímto postavení pendlera a nebudou již do Německa nebo Rakouska znovu vpuštěni v režimu pendlera. Mezi turnusy musí absolvovat nařízenou karanténu v délce 14 dnů, kterou si musí zajistit u svého lékaře a při zahájení nového turnusu musí doklad předložit policii.

Nemusí již splňovat hranici 100 km pro dojezd do zaměstnání. Pokud však jedou dále než 100 km, mohou k této cestě využít pouze hlavní hraniční přechod, kterým je v Karlovarském kraji pouze hraniční přechod v Pomezí nad Ohří.

Pokud jedou méně, než 100 km od státní hranice mohou i nadále využívat i tzv. pendlerské přechody, kterými jsou Vojtanov a Boží Dar. Tyto hraniční přechody jsou otevřeny v době od 5:00 do 23:00 hodin. Zároveň nově platí, že u sebe nemusí mít knížku přeshraničního pracovníka, platí ale povinnost mít potvrzení od zaměstnavatele o pendlování.

Jak se opatření projevuje na hranicích v krušnohorském Božím Daru, zjišťoval redaktor Zdeněk Trnka. Poslechněte si:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Zuzana Týřová (KŘP Karlovarského kraje)
Spustit audio

Související