Na bramborovém místě v celostátní soutěži skončil šéfkuchař horažďovické nemocnice

19. září 2022

Šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa ve finále soutěže o nejlepšího kuchaře ve společném stravování obsadil v kategorii Racionální pokrm pro nemocné a seniory 4. místo. Vysoutěžil si ho kuřecím prsem z Loužné.

Nemocnice následné péče Horažďovice se specializuje na rehabilitaci. Vyhlášená je zde nejen rehabilitace, ale také kuchyně, které šéfuje Josef Maxa. Denně vaří pro 140 pacientů a 300 externích strávníků a zaměstnanců nemocnice. K vaření získal kuchař Josef Maxa vztah už v rodině. „Buď jsme kuchaři, řezníci nebo chemici,“ konstatoval.

V nemocnici i řízek nebo svíčková

Nemocniční strava závisí na určité dietě, kterou pacientům specifikuje lékař. Strava v nemocnicích proto může být i řízek nebo svíčková. „Nechá se to dělat klasicky nebo trochu dietněji. Starého člověka nelze naučit jiné stravování, než na které byl zvyklý a někdy je člověk rád, že vůbec něco sní natož aby do něj ládoval hodně zdravé věci, které jíst nebude,“ sdělil kuchař Josef Maxa. Díky novým spotřebičům tak je možné udělat jídla zdravěji a chutněji.

Šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa

Kulinářské klání pořádala už popáté Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Letos se pan Maxa dostal do finále soutěže o nejlepšího kuchaře ve společném stravování. Jde o přípravu pokrmů pro školy, školky, nemocnice a domovy pro seniory. První kolo soutěže probíhalo korespondenčně. Jednotliví soutěžící museli vytvořit recept v určité vyhlášené kategorii s povinnou surovinou. Výsledný produkt měli nafotit a napsat technologický postup.

Po větších kulinářských soutěžích netouží

Josef Maxa postoupil až do finále. Soutěž má ale mnoho dalších podmínek. „Pokrm musí být vhodný pro cílovou skupinu strávníků a musí splnit zadání soutěže a většinou je to zaměřené i na to, že pokrm nesmí být drahý. Pro zajímavost náš oběd stojí 78 korun a je v tom hlavní jídlo a polévka,“ popsal finalista. Soutěžící si do finále musí přivést suroviny, ze kterých uvaří 15 porcí. Jedna je vzorová, devět malých pro porotu a co zbyde je pro následný raut jak pro soutěžící, tak příchozí veřejnost.

Ve finále soutěžil s pomalu pečeným trhaným kuřecím masem z Loužné. Nechyběla ani omáčka s povidly a k tomu šťouchané brambory s mrkví, řepou a bylinkami a jablečno-hruškové pyré se zakysanou smetanou. „To bylo moje soutěžní jídlo, se kterým jsem se umístil na bramborovém místě. Brambory mám rád, takže jsem spokojený,“ usmál se Josef Maxa. Soutěže se účastnil už předloni, kdy obdržel třetí místo v nejlepším bezlepkovém pokrmu. Tehdy si vymyslel vepřovou pečeni v pivním bramboráčku s psylliem a bylinkami a salát z červené řepy s medem, bylinkami a brynzou.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio