Mýtický příběh o Odysseovi ozvláštní obří pes, havrani a vepři. V chebském divadle teď vyrábí jejich masky

V Západočeském divadle v Chebu se připravují na premiéru hry Odysseus. Zkoušky byly sice kvůli karanténě přerušeny, ale pracují tam na výrobě masek. V dobrodružném příběhu z mýtických časů uvidí lidé například obřího psa.

Masky jsou z kousků plátna, které se k sobě lepí disperzí na připraveném kopytě tak, aby vznikl potřebný tvar. „Lepí se nejméně osm vrstev. Pak se masky musí vytmelit, zasádrovat vyleštit,“ popisuje další postup Miluše Kmecová, která v Západočeském divadle v Chebu masky vyrábí. 

Některé masky na obličej měří na výšku i přes půl metru, uvnitř je třeba instalovat různé úchyty a výplně tak, aby hercům správně seděly na hlavách. Nakonec se masky barví. „Masku psa si nasadí jeden herec, celé zvíře ale budou tvořit herci dva. Další herce uvidí diváci v maskách havranů, prasátek a drska. Jeho zuby vyrobíme z velkých zahradních nůžek,“ přibližuje přípravy na premiéru Kmecová. 

Mají masky vtáhnout diváky do období před 800 lety před naším letopočtem, do doby, kdy se rodila řecká mytologie a postavy jako Odysseus, Zeus, Teirésiás, Pénelopé, Héra nebo Athéna, které diváci uvidí? „Částečně ano, ale nesnažíme se přesně napodobovat, jak masky vypadaly tehdy. Spíš jsme se zamýšleli nad tím, co by ta božská mytologie, respektive božstva, znamenala dnes. To nás dovedlo k tradicím, ke kterým patří i balkánský masopust. Inspirovali jsme se hodně i přírodními motivy. A přírodními principy, které jsou mnohé dodnes platné,“ poznamenal režisér Josef Kačmarčík. 

Dobrodružný příběh Odysseus s Petrem Némethem, Jindřichem Skopcem, Danielem Mišákem, Jiřím Švecem, Magdalenou Hniličkovou, Vladimírou Vítovou, Eliškou Huber Malíkovou a Terezou Švecovou uvidí diváci Západočeského divadla v Chebu po skončení karantény. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio