Mykologové varují před muchomůrkou panterovou, zaznamenali několik otrav

Muchomůrka panterová, jinak také muchomůrka tygrovaná nebo tygrovitá, způsobila zdravotní potíže několika lidem na Olomoucku. Houbaři ji obvykle zamění za muchomůrku šedivku nebo muchomůrku růžovku.

„Můžete si myslet, že zmíněné jedlé houby dobře znáte a s muchomůrkou panterovou je nezaměníte, vaše pozornost poleví a pak stačí jeden do vašeho košíku zatoulaný klobouček a vy se otrávíte,“ upozorňuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Přesně to se stalo jednomu ze čtyř otrávených na Olomoucku, šedivky a růžovky prý pravidelně sbíral 30 let a muchomůrku panterovou si s nimi nikdy nespletl. Až teď.

Otrava muchomůrkou panterovou

Příznaky otravy muchomůrkou panterovou nastupují poměrně rychle po její konzumaci, objevují se už po půl až tři čtvrtě hodině. „Následky většinou nejsou smrtelné. Ale bývá tam zvracení, průjem a celkové odvodnění organismu, vyčerpání a vidiny. Není to nic příjemného,“ konstatuje plzeňský mykolog.

Muchomůrka panterová se podle něj vyskytuje i v našem regionu: „Každoročně tu roste, je to běžná houba. Na letošní výstavě na Pedagogické fakultě v Plzni jsme jich měli plný tác.“

Muchomůrka panterová

Nejdůležitější je umět muchomůrku odlišit od jedlých hub. „Muchomůrka panterová má na okraji šedavého klobouku výrazné rýhování, které může zasahovat až do třetiny šířky klobouku. Naopak prsten, lidově sukýnku, má hladký a takový plihý,“ popisuje hlavní poznávací znaky Zdeněk Hájek.

Muchomůrka panterová

 Muchomůrka šedivka

Muchomůrka šedivka má na rozdíl od muchomůrky panterové hladký okraj klobouku a rýhovaný prsten. Plzeňský odborník ji řadí mezi méně chutné houby, kvůli kterým nestojí za to vystavovat se riziku: „Nejraději bych muchomůrky s šedou barvou klobouku úplně vyřadil. Nesbíral bych tedy ani muchomůrku šedivku.“

Muchomůrka šedivka

Muchomůrka růžovka

Snadné je určení muchomůrky růžovky, okraj klobouku ani prsten u ní zkoumat nemusíme. „Takzvaný masák ve všech částech růžoví, na povrchu klobouku, na povrchu třeně, v místě rozkrojení. I požerky od hmyzu, sklípky, jsou krásně růžové.“

Muchomůrka růžovka

Vedle muchomůrky panterové, na kterou další houbu bychom si v tomto období měli dávat pozor a proč? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio