My do vás toho Hamleta narveme! V Chebu rozjíždí komedii plnou Shakespearových her

10. prosinec 2021 08:20

Souboj světelnými meči, obří oslí hlava, zápasy před plným stadionem, rapová čísla, bahno rozpleskávající se o tváře herců, loutkové divadlo. Jeden nápad za druhým a jedna hra za druhou. 

Představení nabité akcemi a klasickými příběhy vyprávěnými v postmoderní době. To vše je Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách, které připravili v režii Hany Marvanové v Západočeském divadle v Chebu.

„Zčásti klaunerie, zčásti improvizovaná show a zčásti inscenovaná přednáška si vypůjčuje ty nejznámější či nejzábavnější scény ze Shakespearových textů a hraje si s nimi způsobem, který pobaví jak divadelního znalce, tak člověka, který žádnou ze slavných her nikdy neviděl ani nečetl. Diváci uvidí mimo jiné Romea a Julii ve dvou lidech, Hamleta ve třech, Othella jako velké hudební číslo nebo Tita Andronika jako kuchařskou show," přibližuje jevištní show pro divadelní znalce i publikum Shakespearem nepolíbené dramaturgyně Martina Pokorná.

„My jsme to pojali jako velké muzikálové rapové číslo. Základním principem je zkratka. Ne všechny hry mají svou vlastní situaci, některé jsou jen zmíněné, divák se ale může těšit na stěžejní díla," upřesňuje režisérka Marvanová. Vysvětluje, že cílem je popularizovat Shakespeara a představit ho divákům v zábavnější rovině.

„Text přímo vybízí, aby herci hledali vlastní vtipy, ta hra je z velké části jejich," vyzdvihuje Hana Marvanová podíl herců na vzniku představení. Ti jsou pouze tři: Petr Németh, Petr Urban a Viktor Braunreiter.

Premiéra komedie trojice kalifornských dramatiků a herců Adama Longa, Daniela Singera a Jesse Winfielda se hraje v sobotu 11. prosince v 19 hodin, nejbližší reprízy jsou na programu ve čtvrtek 30. prosince v 17 hodin a v sobotu 22. ledna v 19 hodin.

Poslechněte si reportáž!

Spustit audio