Muzeum ve Stříbře zve na vánoční výstavu. Cukroví nejíst! Je ze sádry

30. listopad 2022 09:26, aktualizováno

Ve stříbrském muzeu mají novou výstavu, jmenuje se Zimní čas je tu zas a nainstalovali ji Jarmila Straková a Jiří Sauko.

Práci si autoři výstavy rozdělili, každý ozdobil nějaké stromečky. Zatímco Jarmila dává řetězy kolem stromečku dokola, Jiří je zase volně spouští od špičky svisle dolů. A co více, Jiří Sauko si své ozdoby umí také vyrobit, a to třeba z vaty, ze které si vytvaruje figurku, zpevní a domaluje.

Betlém i v životní velikosti

K Vánocům patří také betlémy, i ty ny výstavě uvidíte. Jeden je dokonce v životní velikosti, kdy jsou oblečeny výlohové figuríny. Krásné kostýmy ušil Jiří Sauko osobně. Jarmila Straková nezůstala pozadu. Vyrobila keramický betlém, který má tolik figurek, že zabírají pět metrů stolů. A další betlémy jsou pak poskládány kolem.

Výstavu doplňuje řada dalších zimních či vánočních dekorací. Například je zde k vidění několik strojanů na stromeček, včetně toho známého s trpaslíky, který vám připomene komedii Pelíšky. Jsou tu i saně, vláček s dárky, historické ozdoby z různých materiálů, louskáček a mnoho dalších věcí, které se k Vánocům přiřazují i v jiných státech. Například tradiční německá vánoční pyramida s vrtulí, která se točí stoupajícím teplem ze svíček a nahrazuje betlém. A nechybí cukroví, jen si na něm nepochutnáte, je totiž sádrové.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio