Muzeum v Nejdku na Karlovarsku získá novou střešní krytinu a krovy

25. červen 2019 14:30

Novou střešní krytinu a krovy získá budova Muzea v Nejdku na Karlovarsku. Do památkově chráněného objektu několik let zatéká. A tomu odpovídá i stav celé střešní konstrukce. Krovy historické budovy napadly dřevokazné houby.

„Největší radost z toho, co se tady děje, měli odborníci na mykologii, krovy totiž napadly dřevokazné houby. My jsme úplně potěšeni nebyli. Byli jsme upozorněni, že střecha je skutečně v havarijním stavu a musíme začít s okamžitou rekonstrukcí,“ vysvětlila místostarostka Nejdku Pavlína Schwarzová.

Už pouhým okem bylo zřetelné, jak moc jsou původní krovy historické budovy poškozeny. Podle místostarostky škody způsobilo dlouhodobé zatékání do budovy. „Krovy jsou nevyhovující, zastřešení také. Původně jsme si mysleli, že bude možné opravit jen střechu, ale po důkladnějším prozkoumání jsme zjistili, že se musí vyměnit kompletně všechno,“ dodala Schwarzová.

Budova nejdeckého muzea je kulturní památkou. Památkáři ji proto navštívili při zpracování projektu a určili, co vše se musí zachovat. „Vše včetně porcelánové izolace musí být zdokumentováno a při rekonstrukci nafoceno. Konkrétní prvky pak musejí být vráceny. Musí se zachovat také rozčlenění půdy, sice trámy půjdou pryč, ale v podlaze musí zůstat jejich otisk,“ řekla vedoucí odboru kultury Dita Míková.

Rekonstrukce byla zahájena v červnu. Město ji chce dokončit do konce října letošního roku a poté počítá s využitím podkrovních prostor pro další expozici muzea. První etapa oprav bude stát zhruba 3,5 milionu korun. Radnici se na ní podařilo získat dotace pouze od Karlovarského kraje, velkou část tak bude platit ze svého rozpočtu.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio