Muzeum v České Skalici představí v expozici o válce roku 1866 mnoho vzácných historických exponátů

13. červen 2021 09:30

Pracovníci Muzea Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku dokončují novou stálou expozici o prusko-rakouské válce z roku 1866. Návštěvníci na ní uvidí v příštích pěti letech mnoho vzácných exponátů, které se většinou dochovaly z místní bitvy v nedaleké Zlíči. 

Kurátor nové expozice Tomáš Vondryska a vedoucí odboru kultury Martina Zálišová se právě domlouvají na podobě výstavy.

Čtěte také

Stojíme v takové přípravně, tady přímo výstava nebude.
„Tady Tomáš připravuje exponáty, které budou vystaveny. Hned, jak budou dokončeny vitríny, tak se tam přemístí."

Předmětů okolo nás je opravdu velké množství.
„Na stole je umístěna rakouská i pruská vojenská výstroj. Jsou tady řemeny, patrontašky, různé klobouky, přilby a čapky. Spousta zajímavých předmětů z výstroje, ale máme tu i zbraně."

„Než se tyto předměty vystaví, tak musí projít nějakým procesem, musí se na nich udělat konzervátorské práce, musí se očistit a vytvořit k nim popisky s informacemi."

Jsou tu unikáty, které jinde neuvidíte

„Určitě byste si nevybrala tento olezlý předmět, což je rakouská tornistra pro pěchotu. Je vyrobena z kravské kůže a je to naprostý unikát. Jde o tornistru na osobní věci i na součásti uniformy a výstroje, které měl každý voják u sebe. A tyto předměty se prakticky nikde nedochovaly."

Předměty z války roku 1866 budou k vidění v nově připravované expozici Muzea Boženy Němcové

Jsou tu vidět i hudební nástroje, trumpeta a buben.

Martina Zálišová zacinkala klíči a to je signál, že se jdeme podívat do prostor, kde bude nová expozice umístěna.

Čtěte také

Vcházíme do výstavního prostoru, který je zatím úplně vyklizený.
„Máme tady opravené naše staré dubové vitríny. Doplněny byly velkými novými vitrínami, také dubovými. Na okna byly umístěny rolety s mapami, které zachycují boje roku 1866."

„Návštěvník přijde těmito dveřmi a první by se měl dozvědět příčiny a důsledky oné války. A popis bitvy, které se odehrála právě u České Skalice. Ve vedlejší místnosti jsou doplňující informace o událostech ve městě, jak se válka dotkla místních obyvatel. A tam budou převládat exponáty týkající se vojenské výstroje," dodává Tomáš Vondryska.

Obě dvě místnosti se zaplní během tohoto měsíce. Návštěvníci Muzea Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku se na novou expozici poprvé podívají 29. června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související